Smo Slovenke in Slovenci že izgubili svojo politično suverenost?

V Sloveniji tudi tujci odločajo o naši politični usodi, foto: facebook

Tudi letošnje lokalne volitve bodo potekale po zakonodaji o lokalnih volitvah, katero je nazadnje spreminjala vlada Mira Cerarja (SMC, SD, DeSUS) leta 2017. Ta je za tujce sprejela, da pridobijo volilno pravico že zgolj s potrdilom o prijavi… bivališča v Republiki Sloveniji. Pred tem so tujci za pridobitev volilne pravice v Sloveniji potrebovali celo dovoljenje za stalno prebivanje. Samo do Septembra letošnjega leta je bilo skupaj izdanih dovoljenj za bivanje tujcem v Sloveniji že 44.390.

Visoke letne številke novih volivcev

Čeprav je v zadnjih dveh letih število izdanih dovoljenj tujcem za bivanje v Sloveniji upadlo na vsega skupaj samo okrog 50 tisoč letno, pa to zopet narašča. V spodnji tabeli si lahko ogledate izdano število dovoljenj za bivanje tujcem v Sloveniji, vsi ti prišleki pa so tudi upravičeni do ustvarjanja slovenskega političnega prostora, tako na državni, kot lokalni ravni.

2012 2013 2014 2015 2016 2017
106.644 103.097 117.506 126.085 49.303 57.833

 

Strah drugih držav pred vmešavanjem tujcev v notranje procese

V tujini suverene države trepetajo pred zunanjim vplivom na notranje demokratične in politične procese, kot to lahko vidimo z obtožbami o ruskem vplivu na zadnje ameriške volitve leta 2016 in posledicah na svetovne trge, ki postajajo vse bolj nestabilni. Svojo zaskrbljenost pred tujim vmešavanjem v notranje politične procese smo lahko nedavno slišali tudi iz nekaterih EU držav, največje med njimi, Nemčije.

Ruski vpliv so čutili tudi na nedavnih volitvah v Nemčiji, foto: gettyimages.it

V Sloveniji pa se volilna pravica podeljuje vsem tujcem z dovoljenjem za bivanje. Vključno z diplomatskim osebjem posameznih držav, ki vedno delujejo in tudi v Sloveniji volijo v interesu svojih matičnih držav. Če se v tujini sodno borijo proti najmanjšim poskusom političnega delovanja, pa med tem leve vlade v Sloveniji zakonsko podarjajo pravico tujcem pri soodločanju v našem volilnem procesu. Še več, zadnja Cerarjeva vlada jim je tako vmešavanje v slovensko politiko še olajšala.

Bo Slovenski narod s svojo naivnostjo in potrpežljivostjo res dovolil levim vladam in levičarjem, da ti zakonsko prepovedo njegov obstoj na slovenski, naši zemlji?

Uredništvo