Slovenski prispevek k zvezdi na Pločniku slavnih v Hollywoodu

Miki Miška bo prisoten na pločniku slavnih 22. Januarja, foto: facebook

Miška Mini bo 22. Januarja dobila svojo zvezdo na Pločniku slavnih. Kaj imamo s tem Slovenci? Razen nakazil v višini več 10 tisoč € iz naše državne NLB njenemu fiktivnemu partnerju mišaku Miki v obdobju Pahorjeve vlade popolnoma nič.

Zvezdo Miške Mini bodo na Pločniku slavnih odkrili 22. Januarja, njena zvezda pa bo že 2627. S tem se bo miška Mini pridružila četi slavnih Disneyjevih junakov, med katere lahko naštejemo Walt Disneya, Mišaka Mikija, Racmana Jako, Sneguljčico, Zvončico in druge.

Slovensko financiranje Disneyevih risanih junakov

Pranje denarja prek državnih bank ni bil osamljen samo na NLB, foto: istock

Kot smo o temi pranja iranskega denarja v NLB že poročali, so iranskemu poslovnežu Iraju Farrokzadehu zaradi sumljivih transakcij proti koncu leta 2008 v tujini zaprli transakcijske račune. Takoj za tem je Iranec račune odprl v NLB, prvega 12. 12. 2008. V letih 2009 in 2010 se je nato prek NLB oprala milijarda iranskih dolarjev. Nakazila naj bi prihajala prek iranske banke pod embargom na NLB, ki je nato denar prenakazala na preko 9.400 računov. Mesečno naj bi se prek NLB opralo do 80 milijonov evrov, celoten znesek pa se je približal milijardi dolarjev. Kot predmet nakazil naj bi nakazovali osebam po imenu Jaka Racman, stric Skopušnik in Miki Miška, za nakupe zmrznjenih piščancev in fitnes opreme.
Sporne transakcije so se leta 2010 končale, saj je Iranec svoje račune odprl pri eni izmed Moskovskih bank, v tem času pa naj bi zaradi visokih provizij nekdo pridobil protipravno premoženje v višini od 300 do 600 milijonov evrov. V NLB so Iranca namreč celo oprostili plačila prilivnih provizij.

Kljub razkritju celotne afere tako v Slovenskem parlamentu, kot tudi v Bruslju, pa se slovenski organi pregona niso zganili za pregon odgovornih oseb, čeprav naj bi nakazila iz NLB prihajala celo na račune Hezbollaha in drugih terorističnih organizacij po svetu.

Dvojna merila, drugorazredni teroristi

Kako po črki zakona se lahko v Sloveniji obravnavajo morebitne sporne finančne transakcije pa so dokazali tako organi pregona, kot režimski slovenski mediji v tem tednu. Ob novici, da si je Slovenska Demokratska Stranka sposodila denar pri Dijani Đuđić iz Prijedora, so najprej v raziskovanje primera vskočili režimski mediji, ki so se takoj odpravili na njen naslov v Republiko srbsko, začeli raziskovati povezave med njo in stranko SDS, ter celo za nekaj ur izgubili novinarsko ekipo zaradi policijskega pridržanja v BiH. Zaradi morebitne sporne višine zneska, ki si ga je SDS sposodila ter nato tudi vrnila vključno z obrestmi, pa so naslednji dan začeli naslovnice dominantnih medijev polniti naslovi, ki so napovedovali preiskovalne postopke zaradi spornega posojila iz BiH. Računsko sodišče je že napovedalo predrevizijski postopek, policija bo obstoječe informacije preverila v smislu obstoja morebitnih razlogov za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Prav tako mediji poročajo, da bo več bosanskih državnih agencij po nalogu slovenskega Interpola preverjalo poslovanje in premoženje nekaterih slovenskih poslovnežev, ki poslujejo v BiH in so povezani z akterji tega kredita. V povezavi s kreditom pa so se v medijih pojavljale celo govorice, da bo predmet preiskovanja tega kredita tudi morebitno financiranje terorizma.

Pranje iranskega denarja je pritegnilo pozornost tudi tujih medijev, foto: euroactiv

Navadnim državljanom je vsekakor čudno, kako se lahko opere milijarda iranskih nelegalnih dolarjev prek največje državne banke NLB, pa to ne pritegne pozornosti niti policije, kaj šele drugih pristojnih organov, kredit v vrednosti manj kot pol milijona € pa na noge spravi vse preiskovalne agencije v Republiki Sloveniji.

Če je bilo preiskovanje spornega vrnjenega kredita stranke SDS zgolj vaja za naše organe pregona, s katero so skušali preveriti uradne postopke preiskovanja spornih finančnih poslov, potem se lahko v kratkem nadejamo uspešnega preiskovanja in pregona resničnega pranja denarja v NLB. Preiskovanja resničnega financiranja mednarodnega terorizma ter posledično obsodbo pravih zločincev, ki so povezani s pranjem ilegalnega denarja skozi državno banko NLB.

V primeru, da imajo slovenski organi pregona težave s pričetkom preiskave pranja iranskega denarja, jim v uredništvu Primorske24 svetujemo, da začnejo pri prejemnikih spornih finančnih transakcijah Iranca skozi NLB. Glede na to, da sta se Miki in Mini Miške večkrat pojavljale skupaj ob razkritju zvezd na Pločniku slavnih, smo v uredništvu prepričani, da bo tudi 22. Januarja Miki spremljal Mini ob razkritju njene zvezde na Pločniku slavnih, s čimer bodo naši organi pregona dobili priložnost za prvo zaslišanje osumljenca v zvezi s spornimi finančnimi transakcijami.

Sebastjan J