Slovenski policisti s stavko poleg višjih plač zahtevajo tudi vrnitev Debelega rtiča

Policijski sindikat Slovenije želi na Debelem rtiču namesto azilantov svoje člane, foto: nova24tv

Policijski sindikat Slovenije poleg drugih stavkovnih zahtev z odmrznitvijo stavke od vlade Marjana Šarca zahteva nazaj tudi počitniško letovišče MNZ-ja Debeli rtič. Tega je vlada zunanjega ministra Mira Cerarja v prejšnjem mandatu namenila za nastanitev ilegalnih migrantov, ki ob ilegalnem prečkanju slovenske meje zaprosijo za azil.

Predsednik PSS, Radivoj Uroševič

Območje Debeli rtič so ankaranski občinski svetniki že Junija letos razglasili za krajinski park. Tam domuje mladinsko letovišče Rdečega križa ter počitniški domovi Ministrstva za notranje zadeve. Tega uslužbenci že od leta 2016 ne morejo več koristiti za letni dopust. Letovišče MNZ-ja se je letos Avgusta zopet znašlo v središču slovenske pozornosti z razkritjem, da ga je vlada trenutnega notranjega ministra Mira Cerarja namenila za nastanitev, v skupni kapaciteti 320 azilantov.

Policijski sindikat zahteva počitniške domove nazaj

Svojo zahtevo po vrnitvi letovišča MNZ-ja prvotnemu namenu počitnikovanja uslužbencev notranjega ministrstva, je Policijski sindikat Slovenije včeraj naslovil na predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in vršilko dolžnosti generalnega direktorja policije Tatjano Bobnar. V pozivu PPS zahteva takojšnji sestanek »z namenom takojšnje vrnitve objektov na Debelem rtiču.«

»Ugotavljamo, da ste brez posvetovanja, brez obveščanja in mnenja reprezentativnega sindikata v MNZ z organoma v sestavi enostransko posegli v socialno ekonomski položaj zaposlenih, in sicer na način, da ste počitniški dom Debeli rtič, v katerega se je 50 let namensko vlagalo sredstva iz proračuna MNZ in Policije ter celo namenska sredstva zaposlenih za počitniško dejavnost, brez utemeljenega razloga s Sklepom Vlade RS št. 21400-5/2015/12, z dne 16.7.2015 vključili v kontingentni načrt RS za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito.« je v pozivu vladi sporočil predsednik PSS Radivoj Uroševič.

Policisti ob morebitnih neuslišanih zahtevah tudi z uporabo vseh pravnih sredstev 

Policistom je dovolj vladne kraje njihovega premoženja, foto: PSS

Vlada Mira Cerarja v odstopu je letos Junija upravljalne pravice letovišča MNZ prenesla na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov. »Z enostranskimi posegi ste neutemeljeno in brez pravne podlage ter brez socialnega dialoga (postopka obveščanja, posvetovanja in dogovarjanja) edino letovišče na morju, ki je bilo namenjeno za regeneracijo, počitnice, izobraževanje, rehabilitacijo zaposlenih MNZ in organoma v sestavi, ki so znaten delež sredstev prispevali kar sami za investicije pri gradnji počitniških kapacitet, ukinili in prenesli na razpolago Uradu vlade za oskrbo in integracijo beguncev.« je neutemeljeno odtujitev letovišča še komentiral predsednik PSS Radivoj Uroševič, ter dodal poziv, da vlada Marjana Šarca prekliče omenjene akte. Če PSS odziva vlade ne bo prejel glede navedenega, »bomo prisiljeni uporabiti vsa ostala pravna sredstva.« je zaključil Uroševič.

Uredništvo