Slovenski gasilci bodo gasili v Severni Makedoniji

Gasilska zveza Postojna bo pomagala s tremi gasilci in enim vozilom. FOTO: Občina Postojna

Pristojni organ Severne Makedonije je 3. avgusta 2021 prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosil za reševalno pomoč pri obvladovanju požarov v naravnem okolju, ki so prizadeli več območij Severne Makedonije, zlasti vzhodni in severovzhodni del države. Slovenija se je takoj odzvala in Severni Makedoniji zagotovila reševalno pomoč enot pripadnikov civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju z vozili.

 

Slovenija je na zaprosilo Severne Makedonije za boj proti požarom v naravi takoj solidarno priskočila na pomoč. Konvoj s 46 pripadniki civilne zaščite v 16 vozilih za obdobje sedem dni so pripravili na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, pospremil ga je tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan. Kadrovska sestava enota je temeljila na enotah iz Severne Primorske, ki jo sestavljajo tudi poklicni gasilci iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter Gasilske Brigade Koper. En predstavnik prihaja tudi iz PGD Kočevje.

46 pripadnikov civilne zaščite bo teden dni v Severni Makedoniji, s tamkajšnjimi gasilci se bodo borili proti požarom. Foto: Twitter

 

Enota je za pot v Makedonijo je sestavljena tako, da se s tem ne osiromaši regij, ki so v Sloveniji tudi sicer požarno ogrožene. “Gasilci smo vajeni takih akcij, posebnost je več logistične priprave, ker je Severna Makedonija daleč in običajno smo navajeni bližjih lokacij, ampak nam to predstavlja izziv, ki ga bomo, upam, uspešno opravili,” je pojasnil operativni vodja Blaž Turk.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan. FOTO: Twitter

Vremenske razmere požarov ne umirjajo, intervencija je zelo zahtevna
Gre za precej zahtevno intervencijo. Vremenske razmere so dobre za gorenje samih požarov. Dnevna temperatura je več kot 42 stopinj Celzija, ponoči pade na okoli 30. Relativna vlaga je že zjutraj manj kot 30-odstotna, vse to pa so idealni pogoji za širjenje požarov oziroma nastajanje novih. Načrt je pripravljenj za izmenično delo, da bodo lahko delali 24 ur na terenu v zmanjšani ekipi.

Konvoj s 46 pripadniki civilne zaščite v 16 vozilih. FOTO: Twitter

Natančnejši potek njihovega dela bo znan, ko bodo tamkajšnje oblasti predstavile svoje potrebe. Na podlagi slednjega se bo naša enota odločila za taktične načrte in posredovanje. Enota je pripravljena, da ostane sedem dni oziroma skladno s potrebami Severne Makedonije.

Na cilj bodo prispeli danes. Foto: Twitter

Pot, ki so jo pričeli včeraj nekaj pred 13. uro, naj bi bila končana danes, ko bo enota prispela v bližino Skopja. Po zadnjih podatkih bodo delovali v bližini Skopja, kar se lahko zaradi nenehnega spreminjanja podatkov in situacije tudi spremeni. “V pomoč enoti bomo na upravi za zaščito in reševanje prek mednarodnih kanalov pripravili in zagotovili ustrezne podatke, ki jih bodo nato upoštevali na terenu,” so še sporočili.

“Slovenija nam je dala zmogljivosti za reševanje požarov pri nas!” je na Twitterju javnost obvestila makedonska ministrica za obrambo Radmila Šekerinska. Za izkazano pomoč so se zahvalili tudi na njihovem veleposlaništvu v Sloveniji. “Iz srca smo vam hvaležni za pomoč – v nesreči se prepoznajo pravi prijatelji! Hvala, Slovenija!” so se na Twitterju zahvalili za izkazano solidarnost.

Sara Rančigaj