Slovenska akademija znanosti in umetnosti že trikrat pozvala k cepljenju

Fotografije: Vlada RS/Twitter

Predsednik vlade Janez Janša je danes na povabilo predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) akademika Petra Štiha obiskal omenjeno institucijo, kjer se je srečal z vodstvom.

 

Sogovorniki so v pogovorih spregovorili predvsem o zgodovini in poslanstvu SAZU, njenih nalogah in aktivnostih. Prav tako pa so nekaj besed namenili epidemiji koronavirusa in delovanju omenjene institucije v tem času.

SAZU je najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova, ki je avtonomna in ki med drugim obravnava temeljna vprašanja znanosti in umetnosti, sodeluje pri obravnavi splošnih družbenih in gospodarskih vprašanj, podpira znanstvene, kulturne in umetnostne dejavnosti vseh delov slovenske narodne skupnosti, pa tudi razvija mednarodno sodelovanje na področju znanosti in umetnosti. SAZU je institucija, ki deluje že 84 let, in ima redne, izredne, dopisne ter častne člane. Predsednik SAZU, akademik Peter Štih je v pogovorih izpostavil mednarodno vpetost SAZU, pri čemer je dejal, da imajo sklenjenih 45 dvostranskih sporazumov o sodelovanju, na podlagi katerih poteka tudi izmenjava znanstvenikov.

Image

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik SAZU, akademik Peter Štih.

Vodstvo SAZU je izpostavilo tudi svoje delovanje v času epidemije koronavirusa, pri čemer je akademik Štih poudaril izjavo s pozivom k solidarnosti vseh v času krize in trikratni poziv SAZU k cepljenju. Pogovori so potekali tudi o spravi, pri čemer je akademik Štih spomnil na izjavo o spravi, ki jo je SAZU izpostavil v preteklem letu.

Na sestanku s predsednikom vlade so spregovorili tudi o skrbi za slovenski jezik, ki je temeljni izraz naše identitete, prav tako pa so sogovorniki pozornost namenili demografskim izzivom. Hitrost staranja v Sloveniji je namreč med največjimi v Evropi in demografija bo izziv za vse narode v prihodnje. Pogovor pa je tekel tudi o etičnih vidikih uporabi umetne inteligence.

Image

Premier Janez Janša z vodstvom SAZU.

Predsednik vlade Janez Janša je v imenu vlade izrekel zahvalo za podporo znanosti in za podporo ukrepom, temelječih na znanosti v spopadu z epidemijo koronavirusa.

Image

Vir: Gov