Slovenija v oranžnem: Učenci v šole, konec omejitve gibanja na občine in regije, vse trgovine bodo odprte

Zaradi zmanjšanega števila okužb je Slovenija vstopila v oranžno fazo, zato je vlada sprostila nekatere dejavnosti in omejitve. Med najbolj pomembnimi so odpiranje šol za osnovnošolce in srednješolce zaključnih letnikov, prav tako se umika tudi omejitev gibanja na občine in regije. Odpirajo se vse trgovinske dejavnosti, medtem ko pri storitvenih dejavnostih veljajo nekoliko ohlapnejši ukrepi. Kljub izboljšanju epidemioloških razmer pa vlada poziva, da se moramo zavedati, da je virus še vedno med nami. “Zato ravnajmo odgovorno. Spoštujmo zaščitne in druge ukrepe in preprečimo širjenje virusa,” preko Twitterja opozarja vlada.

 

Slovenija se po številu okužb trenutno nahaja v oranžni fazi, zato je vlada sprejela sproščanje nekaterih ukrepov. “Od ponedeljka dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev,” je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in tehnološki razvoj, Ajda Cuderman. Poudarila je, da je v interesu vseh nas, da se epidemiološke razmere normalizirajo do te mere, da omejitveni ukrepi ne bodo več potrebni. “Do takrat pa pozivamo k spoštovanju ukrepov, tako delodajalce, zaposlene kot tudi potrošnike.”

 

Najpomembnejša sprememba je, da nov odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev. Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ deset oseb. Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez pogojev negativnega testa za izvajalca. Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Izjema prodaje kmetijskih pridelkov na kmetiji se od sedaj naprej ureja v okviru izjeme o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih, pri kateri ni pogoja testiranja zaposlenih. Za izvajalce higienske nege še naprej potreben negativen test na koronavirus, za potrošnike negativen test ni potreben. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov. V skladu s širšo vladno odločitvijo sicer tudi glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Odpirajo se tudi osnovne in srednje šole za zaključne letnike
Vlada je danes na podlagi aktualnih epidemioloških podatkov za državo sklenila, da se ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. “Sproščanje vseh predstavljenih ukrepov danes nas navdaja z optimizmom, a nam hkrati nalaga tudi dodatno odgovornost,” je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, Damir Orehovec. Učenci bodo morali malicati v matičnih učilnicah, kosila pa bodo morala biti izvedena tako, da bo med učenci čim manj mešanja. V višjih strokovnih šolah ter na univerzah in samostojnih visokošolski zavodih so dodatno dovoljeni izpiti in seminarji do deset udeležencev.

“Z upanjem, da bodo vrtci, šole in fakultete lahko ostali odprti do konca šolskega leta, vas prosim, bodimo dosledni, potrpežljivi, držimo se ukrepov in priporočil NIJZ,” je še pozval Orehovec in pri tem naprosil vse, da v prostore vrtcev, šol in fakultet vstopajo posamezniki le, če so povsem zdravi. Prihodnji teden je za učence in dijake Vzhodnega dela Slovenije počitniški teden, za Zahodno Slovenijo pa velja, da se v osnovne šole vračajo vsi učenke in učenci, za vrtce ne bo sprememb.

Med drugim bodo od ponedeljka dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih ne le najvišje kategorije, ampak tudi 2. slovenske lige in 1. mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva.

Odpravlja se omejitev gibanja na občine in statistične regije
Notranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci dejal, da s ponedeljkom, 15. februarja, ni več omejitve gibanja na regije in občine. Od sobote velja, da je vstop v Slovenijo možen brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19. Ob tem je Hojs opozoril, da mediji podajajo neresnične informacije o tem, da je omejitev gibanja v nočnem času uvedena le v Sloveniji.

 

Vlada je sprostila nekatere ukrepe. FOTO: Vlada RS

Od ponedeljka bo na smučiščih za uporabo žičniških naprav veljal negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Do sedaj je na smučiščih veljal negativen test, ki ni starejši od 24 ur. “Prosim vas, vzdržujte red in razdaljo. Ne želimo si, da bi po nekaj tednih spet morali zapirati smučišča,” je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in še, da si nihče ne želi, da bi zaradi sproščanja ponovno padli v rdečo ali črno fazo. Vrtovec je dodal, da kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila, kar velja tudi za vse druge dejavnosti. Vozniki taksijev in inštruktorji v avtošolah od ponedeljka dalje potrebujejo testiranje na novi koronavirus na vsake tri dni.

Sara Rančigaj/Nova24 TV