Slovenija še vedno v družbi neuvrščenih

Slovenijo na Indeksu ekonomske svobode prehitevajo tudi nekdanje sovjetske države, foto: heritage.org

Nedavno je The Heritage Foundation, najpomembnejši think tank v Washingtonu objavil svoje rezultate v svetovnem Indeksu ekonomske svobode za posamezne države, kjer so zajeti ekonomski kazalci, kot so zasebna lastnina, integriteta državnih uslužbencev, sodna neodvisnost, obdavčitve, državno zapravljanje, poslovna in delovna svoboda, ter drugi parametri.

Tudi v letošnjem poročilu je Slovenija obdržala svoje 97. mesto, čeprav je rezultat od lanskega slabši za 1,4 %. Posamezni kazalci pa kažejo strmi zdrs navzdol v zadnjih letih, kar se odraža tudi v vsakdanjem življenju prebivalcev. Slovenija je bila razvrščena v VI skupino »PREDVSEM NESVOBODNI«, kjer se je znašla v družbi 60. držav, ki delijo podobno usodo ekonomske nesvobode. Seznam držav pa je precej podoben tudi tistemu iz časov bivše Jugoslavije in gibanja Neuvrščenih, tako pred nami dve mesti prednjači Hrvaška, dve za nami je Srbija, v isti skupini so  tudi Egipt in Indija, Iran, Maroko, Pakistan, Nigerija, Etiopija, Kenija, Zambija, Mongolija, Demokratična republika Kongo, Gana, Tunizija, predvsem države tretjega sveta. V isti skupini s Slovenijo je od Evropskih držav zgolj še Grčija. V tretjo skupino so se iz nam bližnjega območja uvrstile države kot so Bosna in Hercegovina,  Kosovo, Romunija, Bulgarija, Madžarska, Slovaška, Italija, Albanija ter celo Turčija.

Trend se po krajšem vzponu v preteklih letih znova obrača navzdol, foto: heritage.org

Najbolj skrb vzbujajoče pa je dejstvo da Slovenija v zadnjih letih v splošnem pregledu vse bolj nazaduje v kazalcih ekonomske svobode, trend pa se nadaljuje predvsem navzdol. Ustanovitelji The Heritage Foundation poudarjajo pomen ekonomske svobode za državljane posamezne države, saj po njihovih trditvah iz ekonomske posledično izhajajo tudi druge, kot so politična in osebna svoboda, iz tega pa potem posledično izhajajo dolgotrajni pozitivni učinki na družbo, kot so demokratične vrednote, skrb za okolje, človeški in osebnosti razvoj, ter drugi kazalci, ki nakazujejo zrelo in odgovorno družbo.

Negativni trend, v katerega je v zadnjih letih ujeta Slovenija pa se že kaže v begu možganov iz države, vse večja splošna revščina prebivalstva, izgubljanje mednarodnega ugleda in pa seveda vračanje v neke stare pretekle čase, saj pregovor pravi, da »Isti ptiči vkup letajo,« Slovenija pa se tudi po četrt stoletja samostojnega razvoja še vedno ni izkopala iz družbe držav, katerim smo pripadali v prejšnjem režimu.

Sebastjan J