Slovenija nadaljuje z zbiranjem popotresne pomoči Hrvaški

V Sloveniji se nadaljuje zbiranje popotresne pomoči za Hrvaško. Vlada je danes sporočila, da je Slovenija sosednji državi za blažitev posledic torkovega rušilnega potresa na območju Petrinje zagotovila sredstva za začasno namestitev prebivalcev v vrednosti okoli 160.000 evrov.

 

Hrvaška je za pomoč ob potresu zaprosila preko mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenija se je na zaprosilo odzvala in je Hrvaški že posredovala pomoč v obliki bivalnih zabojnikov z razsvetljavo in ogrevanjem, zložljivih postelj, spalnih vreč, napihljivih šotorov in električnih grelcev, so navedli v upravi za zaščito in reševanje.

 

Kot so sporočili, je Rdeči križ Slovenije pri hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Odgovorili so, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi problem predstavljal sprejem takšne pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne in logistične zmogljivosti porušene. Zato je trenutno najučinkovitejša pomoč zbiranje denarnih sredstev, so dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Zbiranje denarne pomoči poteka izključno preko humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov, so dodali.

Prav tako za zdaj nista potrebni pomoč oseb in pomoč v tehniki (na primer gradbeni stroji), zato na upravi za zaščito in reševanje svetujejo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa.

Prizadetim po potresu na Hrvaškem pomagajo tudi slovenski rotarijci. Kot so sporočili društva Rotary Slovenija, so zbrali prvih 10.000 evrov, ki jih bodo danes poslali kriznemu štabu hrvaški rotarijcev.

V zbiranje pomoči po potresu na Hrvaškem se je vključilo tudi Združenje občin Slovenije (ZOS). V sredo je podalo pobudo vsem občinam v državi, naj po svojih močeh pomagajo prizadetim v potresu. Vodstvo združenja bo v ponedeljek odločalo o donaciji v višini 10.000, ki jih bo ZOS nakazal eni od najbolj prizadetih občin na Hrvaškem, so danes sporočili iz združenja.