Slovenija ima svetovni podprvakinji do 17 let

Svetovni podprvakinji Lara Božič in Ana Planinšič. Fotografije: JK Pirat Portorož

V nedeljo se je na Blatnem jezeru zaključilo svetovno prvenstvo v razredu 420, na katerem so jadrale štiri slovenske posadke. Najuspešnejši sta bili Ana Planinšič in Lara Božič, ki sta se domov vrnili z naslovom svetovnih podprvakinj do 17 let.

Dekleti sta bili v ospredju vse od začetka regate, čeprav jima kot lahki posadki srednje močan do močan veter ni bil najbolj pogodu.

Srebro na svetovnem prvenstvu v razredu 420. FOTO: Jadralna zveza Slovenije

Ana Planinšič (JK Pirat Portorož) je ob današnjem sprejemu v Jadralnem klubu Pirat povedala, da sta se na tem svetovnem prvenstvu poklopili tako sreča kot znanje, ki sta ga pridobili predvsem na regatah v tujini. Lara Božič (JK Olimpic) je dodala, da sta z mislimi že na državnem prvenstvu in italijanskem državnem prvenstvu, kjer si prav tako želita poseči po čim boljših rezultatih.

Trener Mitja Mikulin je po osvojeni medalji deklet povedal: “To je bilo eno težjih prvenstev v mojem življenju. Za otroke zelo naporno, ker je bilo veliko čakanja na veter. Punci sta jadrali odlično. Bili sta zbrani od štarta do cilja. Vidi se, da sta pridobili veliko izkušenj na preteklih regatah.”

Ana Planinšič, trener Mitja Mikulin in Lara Božič.

Odlično sta jadrala tudi Daniel Cante in Gašper Babič, ki sta se po kvalifikacijskih plovih uvrstila v zlato skupino, v enem samem letu pa prišla med 30 najboljših posadk na svetu. “Tudi Toni Benčič in Anton Rejec sta pokazala, da ne sodita v srebrno skupino, nazadnje naredila drugo in četrto mesto, se nekajkrat z lahkoto rešila iz težkih situacij, tako da res škoda, da nista prišla v zlato. Rok Kovačič in Teo Gerželj sta se prvič udeležila večje regate in pridobila pomembne izkušnje za bodoče nastope.

Sprejem v Jadralnem klubu Pirat Portorož.

Rezultati:

U17: 7. mesto skupno in 2. mesto med dekleti Ana Planinšič in Lara Božič; 38. mesto: Toni Benčič in Anton Rejec; 54. mesto: Rok Kovačič in Teo Gerželj.

Moški /mešano (open): 30. mesto: Daniel Cante in Gašper Babič.

Vir: Občina Izola (Polona Žigo)