Slovenci po IKEA izdelke še vedno samo v tujino

IKEA nakupovalni center, katerega Slovenija že več let nestrpno pričakuje in je bil v preteklosti vedno ustavljen zaradi birokratskih ali drugačnih ovir, je zaradi strokovnosti uslužbencev Ministrstva za okolje in prostor spet naredil korak nazaj. Ministrstvo od mednarodnega giganta IKEA s trgovskimi centri po vsem svetu, zahteva dopolnitev gradbenega načrta za nakupovalni center v Ljubljani.

 

Njihove nakupovalne centre v okolici Slovenije lahko najdemo v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem ter celo v Srbiji. Pričetek gradnje IKEA centra v Ljubljani pa se že leta odmika, zaradi česar so se kupci iz slovenskega tržišča prisiljeni voziti v okoliške države. Nova birokratska ovira iz Ministrstva za prostor in okolje pa je postavila novo pregrado pred začetek gradnje centra v Ljubljani.

V Maju je ministrstvo izdalo zahtevo za dopolnitev gradbenega dovoljenja za gradnjo IKEA nakupovalnega centra. Razlog za zahtevo je tolmačenje zakonodaje, po katerem uslužbenci ministrstva trdijo, da vodja projekta za trgovske stavbe in pooblaščeni gradbeni inženir ne moreta biti ista oseba. Njihova zahteva je, da projektant določi novo vodjo projekta iz stroke, ki prevladuje.

Obisk okoliških nakupovalnih centrov IKEA v bližini Slovenije razkriva, da se Slovenci radi odpravljajo po nakupovalno izkušnjo in izdelke skandinavskega proizvajalca pohištva ter opreme za dom. Kljub kritikam glede kvalitete izdelkov, pa je za mnoge izlet samo iskanje navdiha za opremljanje doma, ali pa druženje z bližnjimi.

IKEA samo še en dokaz pohabljene slovenske miselnosti

Zapleti okoli gradnje IKEA centra v Ljubljani pa so samo še en nazoren primer pohabljenosti slovenske miselnosti. Ravno ta pohabljena miselnosti, katero borčevske organizacije in državni levi aparat skupaj s politiki utemeljuje na  NOB vrednotah, zavira razvoj Slovenije že zadnjih 70 let. Kontinuiteta miselnosti partizanskih zločinov nad človeštvom v Sloveniji se nadaljuje še danes skozi miselnost državnih birokratov. Kot so partizani trupla nasprotnikov komunistične revolucije v Hudi jami skrili za mnogimi betonskimi pregradami, birokrati sedaj sovražno “kapitalistično” IKEO držijo izven Slovenije s številnimi papirnatimi pregradami in ovirami.

Uredništvo