Slovenci bomo za razliko od Italijanov še naprej trpeli

Skupaj s prihodom toplejših mesecev na plano pridejo tudi vse naravne nadloge, ki pa so lahko zaradi različnih bolezni in okužb, za človeka celo smrtonosne. Komarji veljajo za najbolj smrtonosne morilce človeka na svetu. Zaradi okužb z najrazličnejšimi bolezenskimi stanji, ki so posledica komarjevega pika, letno umre približno 750 tisoč ljudi.

Ravno zato oblasti v Furlaniji-Julijski krajini letno s pesticidi zatirajo tako ličinke, kot tudi odrasle komarje, za zaščito svojega prebivalstva. Med tem pa v Sloveniji ob začetku poletne sezone na občinah priznavajo problematiko komarjev, a se vedno znova, vsako leto sklicujejo na neustrezno zakonodajo, prelagajo odgovornost na druge državne inštitucije in

Nova Gorica in njeni občinski voditelji ne zmorejo

Kabinet župana Miklavčiča, ki ne zmore zaščitit občank in občanov pred komarji, foto: Tiffany B

Kabinet župana Klemna Miklavčiča je ob pričetku letošnje sezone komarjev, kot njegovi politični predhodniki, izdal le opozorilo občankam in občanom, kako se zaščitit pred komarji, ustreznih ukrepov, kot te lahko vidimo v sosednji Italiji, pa novogoriška občina še ni pripravljena, oziroma sposobna izvesti.

»Nekaj priglašenih biocidov je sicer dovoljenih za zunanjo uporabo, vendar le neposredno ob zgradbi na steni, balkonu ali terasi. Urad za kemikalije ni izdal dovoljenja za uporabo biocidov na zelenih javnih površinah, ker biocidi večinoma vsebujejo aktivne snovi, ki so zelo strupene za vodne organizme z dolgotrajnimi učinki, za katere uporaba v okolju na ravni EU še ni bila ocenjena ali odobrena.« so sporočili iz občinske uprave Nova Gorica glede borbe proti krilatim morilcem.

Zato Občina Nova Gorica meni, da lahko samo ozavešča občanke in občane o izvoru, načinu širjenja, življenjskem krogu in okolju tigrastega komarja ter podaja priporočila, kaj lahko storijo za preprečevanje širjenja in povečevanje številčnosti v okolici svojih hiš.

Komarji presegajo kompetence Občine Nova Gorica

Nejc Koradin, foto: David V

Kot je za medije povedal Nejc Koradin, zaposlen v županovem kabinetu, poleg treh podžupanov, »tigrasti komarji presegajo kompetence Občine Nova Gorica«, za boj proti leteči nadlogi.
»Odgovorov, kako se tega lotiti, še nimamo, omejuje pa nas tudi zakonodaja. Tako da bo letos treba še potrpeti.« je sporočilo medijem za boj proti komarjem zaključil Koradin.

Samo župan in podžupani imajo v letnem proračunu 2019 na postavki plače in dodatki skupno 161 tisoč €. Morda pa bi se župan Klemen Miklavčič in njegovi podžupani lahko odpovedali dvoletni občinski plači, s čimer bi Občina Nova Gorica privarčevala prek 300 tisoč €, katere je Furlanija-Julijska krajina samo letos namenila za zaščito svojih prebivalcev pred komarji. Ali pa bi lahko kabinet župana Miklavčiča priznal svojo nesposobnost vodenja občine in za dobrobit občank in občanov Nove Gorice predčasno zaključil svoj mandat.

Uredništvo