Slaba banka mu je lani odpisala 12 milijonov evrov dolga, zdaj se vozi s tem luksuznim avtomobilom

S tem se prevaža Igor Jurij Pogačar, ki je (bil) v osebnem stečaju. FOTO: Demokracija

Na družabnih omrežjih je završalo, poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, ki naj bi po nekaterih informacijah stal tudi v ozadju političnega razdora v stranki Desus in pri odstavitvi nekdanje podpredsednice vlade ter voditeljice Desusa Aleksandre Pivec so namreč opazili za volanom prestižnega avtomobila Porsche Panamera, ki stane okoli 170 tisoč evrov. To sicer ne bi bilo prav nič sporno, če ne bi pred leti pristal v osebnem stečaju, lani pa mu je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpisala 12 milijonov evrov dolga.

 

 

Pred dobrim letom smo pisali o poslovnežu Igorju Juriju Pogačarju, ki se je zaradi dolgovanih desetih milijonov evrov  “znašel” v osebnem tečaju, pa tudi v več drugih aferaha. Najbolj sta ga sicer zaznamovali afera SIB banka in najem stavbe za NPU v njegovi stavbi na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Večina se ga verjetno spomni iz časa vlade Boruta Pahorja – stavbo na Dimičevi je namreč najela njegova prijateljica Katarina Kresal, dveletni najem pri Pogačarjevi družbi Ram invest pa je stal kar 6.536.442 evrov. V začetku leta 2012 se je takratni notranji minister v drugi Janševi vladi, dr. Vinko Gorenak odločil za prekinitev najemne pogodbe na Dimičevi.

Nad Pogačarjevim osebnim stečajem je bdel Mirko Kos, brat Draga Kosa. Vsak Pogačarjev dohodek bi seveda moral iti v stečajno maso za poplačilo njegovih  dolgov. A Pogačar je v stečajno maso nakazal zgolj 500 evrov, češ da je to vse, kar ima. Na podlagi tega je Kos na sodišču v Kopru leta 2015 predlagal odpis vseh Pogačerjevih dolgov, kar se je kasneje tudi zgodilo. Leta 2015 je razglasil osebni stečaj, za sabo je pustil 30 milijonov evrov dolgov, lani pa mu je DUTB odpisala 12 milijonov evrov dolga.

Glede na to, da je bil Pogačar leta 2008 38. najbogatejši Slovenec, se je verjetno navadil živeti na veliki nogi. Svojo hišo v Trnovem naj bi že leta 2012 prepisal na svojo partnerico, podobno se je verjetno zgodilo tudi z ostalo lastnino, vilo naj bi imel tudi na elitni lokaciji nad Piranom. Njegov edini prihodek je vsaj uradno prihajal z naslova zaposlitve v podjetju njegove žene, kjer naj bi prejemal plačo tisoč evrov neto. Očitno pa ima dovolj denarja za poslovni najem prestižnega avtomobila Porsche Panamera. Kupil ga skoraj zagotovo ni – vsaj ne na svoje ime – poslovneži v osebnem stečaju namreč zelo dobro vedo, da z lastnino ne smejo izdati svojega realnega premoženja. Ker so Pogačarjevi dolgovi postali breme davkoplačevalcev, bi si pravzaprav vsi lahko privoščili vsaj en krog, mar ne?

Dvojna merila

Razvpiti Igor Jurij Pogačar! Lani so mu – osebni stečaj – odpisali cca 12mio evrov dolga, največ do DUTB, zdaj se na Obali vozi s tem avtomobilom: Porsche Panamera,” je na Twitterju zapisal tudi novinar Bojan Požar, dr. Zvone Čadež pa je še pojasnil, da je cena takšnega avtomobila okoli 170 tisoč evrov. Po drugi strani pa je uporabnik družabnega omrežja opozoril še na žalostna dvojna merila, saj nekaterim običajnim državljanom banka želi odvzeti dom, in sicer zaradi kredita, vrednega ne nekaj milijonov, pač pa le 130 tisoč evrov.

 

Sara Bertoncelj/Nova24TV

Prikaz nasprotnih dejstev

Naj uvodoma pudarimo, da Igor Jurij Pogačar ni bil nikoli neposreden dolžnik DUTB. DUTB je imela namreč izpostavljenost le do osnovnega dolžnika družbe RAM INVEST, d.o.o.-v stečaju, pri čemer je bil Pogačar zgolj porok za terjatve ene banke. Terjatve do osnovnega dolžnika pa v tem trenutku še niso zaprte, saj postopki še tečejo.

Naj pojasnimo. Terjatve do družbe RAM INVEST, d.o.o.-v stečaju so bile na DUTB prenesene iz NLB in Factor banke. Igor Jurij Pogačar je bil porok za terjatve iz Factor banke. Njegov osebni stečaj je že julija 2015 predlagala Factor banka, ko je od njega neuspešno terjala poplačilo terjatev do glavnega dolžnika RAM INVEST. Stečaj nad Pogačarjem je bil nato oklican septembra 2015, Factor banki je bila v stečaju priznana terjatev v višini nekaj manj kot 12 milijonov EUR.

Ker v stečajnem postopku dolžnika Pogačarja ni bilo ugotovljenega nobenega premoženja, je sodišče avgusta 2020 izdalo sklep o zaključku osebnega stečaja brez poplačila upnikov. Iz poročil stečajnega upravitelja izhaja, da je stečajni dolžnik z bivšo zunajzakonsko partnerico že leta 2012 sklenil sporazum o ugotovitvi in razdelitvi skupnega premoženja, po katerem je partnerica postala izključna lastnica do tedaj skupnih nepremičnin (stečajni dolžnik pa ima pravico brezplačnega dosmrtnega užitka). Ker je stečajni upravitelj ocenil, da niso izpolnjeni pogoji za izpodbojno tožbo, slednje ni vložil. Posledično izpodbojne tožbe ni vložila niti DUTB kot pravna naslednica Factor banke. Tekom osebnega stečaja se je sicer oblikovala stečajna masa v višini zgolj 553,81 EUR, ki pa je zadoščala le za delno vračilo založenih stroškov uvedbe stečaja. V postopku osebnega stečaja poroka Pogačarja je sodišče decembra 2015 začelo postopek odpusta obveznosti, preizkusna doba se je iztekla julija lani, ko je sodišče izdalo sklep o odpustu obveznosti stečajnega dolžnika. S tem je prenehala njegova poroštvena obveznost za terjatve do dolžnika Ram Invest d.o.o.

Ob tem naj dodamo, da je bil stečajni postopek osnovnega dolžnika Ram Invest, d.o.o., pravnomočno zaključen marca letos. DUTB predloga za odpis za terjatve do tega dolžnika še ni pripravila, saj je v stečajnem postopku dolžnika podala soglasje za prevzem premoženja, ki ga v stečaju ni bilo mogoče unovčiti (gre za paket delnic izdajatelja Hotela Tuzla). V skladu s sklepom o končni razdelitvi premoženja iz novembra 2019 je DUTB nato prevzela 867.348 delnic. Ker postopek vpisa DUTB kot lastnice delnic v bosanski register vrednostnih papirjev še poteka, terjatve do dolžnika Ram Invest še niso zaprte.

Dr. Robert Rožič, v.d. glavnega izvršnega direktorja DUTB