Skupaj poskrbimo za varnost v prometu

Za mnoge prvošolce je pot v šolo prva samostojna izkušnja v prometu, foto: policija.si

Z jutrišnjim dnem se pričenja novo šolsko leto 2017/18, mnogi učenci pa bodo tako letos prvič sedli v šolske klopi. Kot vsako leto bo v teh dneh ob šolah in šolskih poteh povečana tudi prisotnost Slovenske policije, ki z ustaljenimi akcijami udeležence v prometu opozarja na prisotnost najbolj ranljive skupine in skrbi za njihovo varno pot v šolo in nazaj domov.

Predvsem prvošolčki še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolskih poteh in v vsakdanjem prometu. Prav tako učenci, ki se po dolgih počitnicah razigrani vračajo v šolske klopi, še niso pozorni na obnašanje v prometu. Ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti ali oddaljenosti avtomobila, zato moramo za njihovo varnost poskrbeti predvsem drugi.” je povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi.

Naloga vseh udeležencev v prometu je skrb za varnost, foto: varna-pot.si

Kljub vsemu pa v uredništvu pozivamo predvsem voznike, da so v teh dneh še posebej pozorni na otroke. Mnogi bodo predvsem v manjših zaselkih s podružničnimi šolami prepuščeni sami sebi na poti v šolo in domov, zato je zavedanje voznikov, da so v prometu prisotni tudi otroci še posebej pomembno! Prilagoditev hitrosti in povečana pozornost ob šolskih poteh bosta tako dodatno prispevali k varnosti vseh udeležencev v prometu in pomagali pri preprečitvi morebitne tragedije.

Sebastjan J