Skrb vzbujajoče napovedi: okužbe se pospešeno širijo

FOTO: Pixabay

Koordinator podpore cepljenja Jelko Kacin je že v začetku tega meseca opozoril, da vse kaže, da se bo Slovenija obarvala oranžno, zato je zadnji trenutek, da se začne ozaveščati ljudi, naj se pospešeno cepijo, preden bo obseg tega virusa dosegel take številke, da bi morali znova začeti zapirati gospodarstvo in druge dejavnosti. Ob današnjem skokovitem porastu števila okužb bi že na začetku naslednjega tedna lahko dosegli 500 dnevnih okužb – kar pa je precej alarmantna napoved. 

 

Z vsemi potrebnimi odmerki cepiva je trenutno precepljenega 40 odstotkov slovenskega prebivalstva, z enim odmerkom 45 odstotkov. Potem so tu še prebolevniki ter tisti, ki so se v tujini cepili s kakšnim drugim cepivom in tako niso zavedeni v bazo precepljenih. Ne gre nam torej tako zelo slabo, a vedno bi bilo lahko tudi bolje. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pred dnevi dejal, da ga skrbi, ker imamo v Sloveniji 85 tisoč ljudi, starejših od 70 let, ki se še niso cepili. Tako pričakuje, da bi lahko bilo v bolnišnicah po državi septembra hospitaliziranih okrog 500 bolnikov, kar nikakor ni spodbudna napoved. “Ukrep PCT je ključen, upam, da bo sprejet z razumevanjem,” je še dejal.

V torek so v Sloveniji opravili 1974 PCR-testov in potrdili 248 okužb s koronavirusom, kar predstavlja okoli 12,6-odstotni delež opravljenih testov. Opravili so tudi 19.126 hitrih antigenskih testov, pozitivne rezultate pa nato potrjujejo še s PCR-testiranjem. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ-ja aktivnih 1752 primerov okužbe, to je kar 163 več kot dan prej. Delež pozitivnih testov se je tako v enem dnevu povečal za 0,9 odstotne točke. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb se je dvignilo za 15 in je 139 primerov na dan. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev je 81 na dan. Z enim odmerkom cepiva je bilo sicer doslej cepljenih 943.650, z vsemi potrebnimi odmerki pa 836.178 oseb, kažejo podatki NIJZ-ja.

Protivladni mediji zavirajo cepljenje 
Tudi dr. Bojana Beović je že pred dnevi poudarila, da je za ohranitev odprtih šol zelo pomembno tudi cepljenje šolske mladine, njihovih družin, študentov in zaposlenih v izobraževanju. “V bistvu bodo sami učitelji, zaposleni v šolstvu, učenci in njihove družine vzdrževali šole odprte ali pa zaprte,” je izpostavila. Podobno pa velja tudi za zapiranje javnega življenja. “Z doslednim upoštevanjem pogoja PCT in pospešenim cepljenjem ponovno zapiranje ne bo potrebno,” je dejala. A tudi njene besede niso povsod naletele na plodna tla, na družabnih omrežjih so se na primer nekateri pritoževali, da Beovićeva po nepotrebnem straši. Komunikacija naj namreč ne bi bila dovolj prijazna. Žal tovrstne pomisleke po mnenju nekaterih spodbujajo tudi določeni mediji.

Sara Bertoncelj/Nova24TV