ŠKOFIJE: PROTESTNI SHOD PROTI NASTANITVI MIGRANTOV

Danes, ob 15:00 uri se je v središču Škofij zbrala množica domačinov, ki so proti nastanitvi migrantov v integracijsko hišo. V podporo protesta je prišla tudi skupnost iz Milj, ki se nahaja tik za mejo v Italiji. V podporo migrantom pa je prispela manjša skupina, okoli 20 ljudi, ki je po nekaj intervjujih odšla.

Načrtovan javni shod se je danes odvil v središču Škofij. Protestniki so pred bodočo integracijsko hišo prehodili nekaj krogov in s tem nekaj minut ovirali javni promet. Kljub manjši skupini, ki podpirajo prihod migrantov ni prišlo do večjih incidentov. Protestniki so svoje nezadovoljstvo ubesedili s transparenti, kot so “Lokacija ni primerna.”, “Centre v državne ustanove.”, “Begunci =/= Biznis”.

(Vir: uredništvo)

Izjava predsednika krajevne skupnosti

Intervju predsednika KS Edmonda Gašparja (Vir: uredništvo)

Udeležence je poskusil nagovoriti predsednik skupnosti Edmond Gašpar, vendar ga je množica po nekaj besedah preglasila z žvižganjem. Za javnost je posredoval informacijo z ministrstva za notranje zadeve, da dokončna odločitev še ni sprejeta. Izrazil je nezadovoljstvo nad tem, da so jim vodilni možje prikrivali informacije vse od sredine lanskega novembra, in da krajevne skupnosti nihče ni vprašal za mnenje. O tem se bo ministrstvo odločalo v ponedeljek in nemudoma sporočili krajevni skupnosti. Popoldne istega dne pa je na to temo dogovorjen sestanek med županom Borisom Popovičem in državnim sekretarjem notranjega ministrstva Boštjanom Šeficem.

Alternativna integracijska hiša

Po besedah organizatorke shoda Vlaste Vežnaver, svetnice občine Koper iz županove stranke Koper je naš, naj bi možnost postavitve integracijske hiše notranjemu ministrstvu ponudil lastnik hostla Jadran v Ankaranu. V Ankaranu so sicer že imeli predlog, tudi vsa potrebna soglasja za uporabo počitniških hišk na Debelem rtiču.

Več informacij v ponedeljek

Ponedeljkov zbor krajanov je bil odpovedan, zaradi sestanka med koprskim županom in državnim sekretarjem. Zbor so premestili na naslednji dan ob 18:00, kjer se bodo pogovorili o odločitvah ministrstva in Mestne občine Koper. V načrtu je tudi pogovor o ukinitvi vinjet za predor Markovec. Drugi shod proti nastanitvi migrantov pa je kljub odpovedi zbora, še vedno v ponedeljek ob 18:00.

L.F.