ŠKOFIJE: POGODBA PODPISANA

(Vir: Uredništvo)

Danes popoldne se je državni sekretar Boštjan Šefic sestal z vodstvom koprske občine. Kasneje pa še krajanom pojasnil podrobnosti načrtov za vzpostavitev integracijske hiše za migrante na Škofijah. Mnenja še niso ustaljena, saj so krajani vztrajali na sprejem največ ene ali dve družine. V načrtu je še en zbor krajanov, ki bo jutri.

V dvorani so je po pričakovanjih zbrala množica domačinov, ki nasprotujejo nastanitvi migrantov v integracijsko hišo, ki se nahaja slabih 100 metrov od zadružnega doma, kjer je danes potekal zbor krajanov. Krajani so pred prihodom državnega sekretarja večkrat poudarili, da niso nestrpni ampak so mnenja, da je lokacija neprimerna in 50 migrantov je občutno preveliko za večjo vas, ki z okolico šteje okoli 3000 prebivalcev. Občinska svetnica Vlasta Vežnaver je dejala, da bi v svoji krajevni skupnosti bili pripravljeni sprejeti migrante, vendar eno ali dve družini, ne pa cele skupine.

(Vir: Uredništvo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi je na Škofije prispel župan Boris Popovič in povzel svoj sestanek na občini: “Dogovarjali smo se in to strpno in v dialogu, tako da upam, da bomo imeli nekaj koristi od tega oziroma da bodo krajani oziroma ljudje, ki se morajo integrirati v naše okolje, imeli kaj od tega.” Dodal je še: “Mi ne bežimo od tega, da sprejmemo te ljudi s široko odprtimi rokami, tudi v takšnem številu, ampak mislimo, da je neprimerno, da na eni lokaciji, v tako majhnem kraju sprejmemo toliko ljudi”. Mnenje deli s krajani, da bi morali migrante razdeliti po celotni Sloveniji. S tem bi jih kvalitetnejše integrirali v novo okolje.

(Vir: Uredništvo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boštjan Šefic je zbranim najprej pojasnil, za kaj pri integracijski hiši sploh gre. Sprejete bi bile le osebe s priznano mednarodno zaščito, za obdobje največ eno leto. Do lokacije na Škofijah so prišli na podlagi ponudb, ena od teh je bila od odvetnice Mateje Dežman in to so sprejeli. Ponudbe so izbirali s pomočjo kriterijev kot sta lokacija in velikost“Ta objekt je bil ponujen in seveda strokovne službe so ga pogledale in ocenile, da je za takšen namen primeren,” je pojasnil državni sekretar. Dodal je tudi, da je pogodba z lastnikom že podpisana, čeprav samega objekta še niso prevzeli.

To prikrivanje je zbrane razburilo, saj so se že odločili in postavili javnost pred izvršeno dejstvo. Slišati je bilo tudi pozive k odstopu predsednika krajevne skupnosti Edmonda Gašparja.

Krajani se ne dajo

(Vir: Uredništvo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kljub že podpisani pogodbi, pa se krajani ne dajo in so za jutri že sklicali zbor krajanov, ki bo ob 18:00. S transparenti, kot so “Lokacija ni primerna”,“Integracijski center v Murgle” pa so pred srečanjem v zadružnem domu na protestnem shodu znova izkazali svojo nezadovoljstvo.

L.F.