Škandal v Desusu: prisilni izključitvi poslancev so se uprli številni člani, predsednik in podpredsednik sveta odstopila

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič. FOTO: Nova24TV

Poslanci PS DeSUS se distanciramo od dejanj vodstva stranke na današnji seji sveta stranke DeSUS,” so v izjavi za javnost zapisali v poslanski skupini DeSUS. Pod izjavo so se podpisali Franc Jurša, Branko Simonovič ter Ivan Hršak. V DeSUS naj bi namreč pritiskali, da bi na dnevni red uvrstili njihovo izključitev iz stranke, vendar se je temu uprl predsednik sveta Anton Urh, ki je skupaj s podpredsednikom Emilom Kumrom, po pritiskih odstopil.

 

Svet DeSUS na današnji seji v Gorjuši pri Domžalah obravnava osnutek volilnega programa za nastop na pomladanskih državnozborskih volitvah. Toda prvotni načrti so padli v vodo, in po sedaj znanih informacijah se tam dogaja prava drama. Predsednik in podpredsednik sveta DeSUS Anton Urh in Emil Kumer sta odstopila. Urh je namreč odstopil po številnih pritiskih vodstva DeSUS, naj glasujejo o razrešitvi poslancev, vendar se je temu do zadnjega upiral in na koncu tudi odstopil. Nato so sejo zapustili številni člani sveta.

Da so bo zgodil dokončen razpad stranke, so pred sejo opozorili tudi v poslanski skupini DeSUS, kjer so se Franc JuršaBranko Simonovič in Ivan Hršak distancirali od potez vodstva stranke.

Predsednik stranke Ljubo Jasnič je že minuli teden povedal, da bo člane sveta danes obvestil o dosedanjih pogovorih z drugimi strankami. Po njegovih pričakovanjih bo od sveta dobil pooblastilo za pogovore o morebitnem sodelovanju. Kot je dejal, se pogovarja z vsakim, ki izkaže interes za to, in tega ni malo.

 

Sara Kovač/Nova24TV