Skalaška sveta maša ob 100-letnici delovanja Skalašev na Slovenskem: Mnogo zakonov še ne pomeni pravičnosti

Fotografije: SDS

Drugi dan 26. poletnega tabora SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume se je začel s skalaško sveto mašo ob 100-letnici delovanja Skalašev na Slovenskem, ki je potekala v cerkvi Svetega Jožefa v Soči. Svete maše se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša in poslanca Alenka Jeraj ter Janez Moškrič.

 

Včeraj se je s tradicionalnim srečanjem odborov SDS pričel 26. poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume. Včerajšnjo celotno dogajanje si lahko ogledate tukaj. Poletni tabor SDS se je nadaljeval s skalaško sveto mašo z blagoslovom plezalne vrvi, cepina in pohodnih čevljev ter avtomobilov.

Image

Sveto mašo z blagoslovom je vodil namestnik vojaškega vikarja Slovenske vojske duhovnik Milan Pregelj, ki je v pridigi povedal, da so naravne zakonitosti in božji načrt nespremenljivi. Ob tem je poudaril, da so že stari Rimljani vedeli, da mnogo zakonov še ne pomeni pravičnosti. »Vrhunec vseh zakonitosti je lahko tudi največja krivičnost. Ljudje danes velikokrat pozabljamo na moralne vrednote, ko se nam mogoče zdi, da si smemo sami prepisovati zakonitosti,« je še povedal namestnik vojaškega vikarja SV Pregelj. Na koncu je vsem zaželel, da bi se uresničilo tisto, kar je zapisal apostol Pavel; da bi bili med seboj povezani, da bi drug drugega razumeli, se skušali sprejeti in si med sabo pomagati in da bi tudi naše človeško modrovanje obrodilo sadove, ki ne bo temeljilo na našem egoizmu, marveč na božji pravičnosti in njegovem usmiljenju. »Da bi iz človeške dobrote, ki jo premoremo zaradi božje navzočnosti, vsak trenutek v življenju prinašalo tisto, kar je res človeka vredno in kar nas osebno ter družbeno osvobaja. Vera, ki jo izpovedujemo, nas k temu vabi, nas vodi in nas usmerja proti končnemu cilju, ki ni zgolj tu zemeljski marveč nosi pečat večnosti,« je svojo pridigo zaključil Milan Pregelj.

 

V imenu Gorniškega kluba dr. Henrika Tume je prisotne nagovoril mag. Bojan Pograjc, ki je povedal, da letos praznujemo dva velika okrogla jubileja: 30. obletnico razglasitve in obrambe lastne države in 100-letnico delovanja skalašev na Slovenskem. »Prvi pomeni vrednostno središče našega naroda, drugi pa njegovo srčnost in duhovno klenost v odnosu do gorske narave, pa naj si bo v fizičnem, umetniškem ali filozofskem smislu,« je poudaril Pograjc in dodal, da so nadobudneži leta 1921, pred stotimi leti, ustanovili Turistovski klub Skala. S tem so alpinizem, gorsko reševanje, smučanje, sankanje, smučarski skoki, fotografiranje in umetniško ustvarjanje v besedi, glasbi in podobi na temo gora dobili svoje domovanje tudi na slovenskih tleh.

»Druga svetovna vojna nato skalašem ni prizanašala. Še manj pa socialistična oblast po drugi svetovni vojni. Obnova predvojne organizacije ni bila več dovoljena, križ na Škrlatici je bil vandalsko požagan in vržen v globino. Resnično težki so bili gojzarji in nahrbtniki naslednjih petdeset let, a ideja skalaštva je v posameznikih preživela. Leta 1995 je vzkalila pobuda gospoda Janeza Janše po oživitvi Skale. Samostojna in neodvisna država Republika Slovenija je dobila svoj prvi Slovenski gorniški klub dr. Henrika Tume. Dve leti kasneje pa je bilo klubov že toliko, da smo lahko ustanovili današnji Slovenski gorniški klub Skala – zvezo gorniških klubov,« je še povedal mag. Bojan Pograjc, ki je svoj nagovor zaključil z besedami: »Trden kakor Skala je slovenski rod, kvišku kakor Skala vodi naša pot; tako še vedno, tudi po 100 letih prepevamo našo himno. Ni nas malo, vedno več nas je. Moč našega glasu odmeva in Bog je z nami.«

Po končani sveti maši in blagoslovu cepina, pohodnih čevljev ter plezalne vrvi je pred cerkvijo Svetega Jožefa v Soči sledil blagoslov avtomobilov.

Image

Vir: SDS