Sezona v Portorožu boljša kot pred pandemijo

FOTO: Matic Klanšek, vir: Občina Piran

Julija je bilo v občini Piran več prenočitev kot leta 2019. Delež unovčenih bonov še vedno visok, a počasi se vračajo tudi tuji turisti. Odlično kaže tudi za avgust, sezono pa si želijo podaljšati vsaj še v jesenske mesece.

 

Nastanitvene kapacitete v občini Piran so odlično zasedene, sporočajo s piranske občine. Poletna sezona je celo boljša kot pred pandemijo koronavirusa, predvsem zaradi boljše zasedenosti zasebnih in drugih manjših nastanitvenih obratov. Po podatkih portala ttaksa.si so julija v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili dobrih 342.000 prenočitev, kar je 3 % več kot lani in 4 % več kot leta 2019. V hotelih so julija zabeležili 170.000 hotelskih prenočitev, kar je 15 % več kot lani. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so letos za razliko od lani odprti vsi hoteli na destinaciji. V devetih dneh avgusta so v hotelih občine Piran zabeležili 56.000 prenočitev, kar je 22 % več kot lani in 1 % več kot leta 2019.

Delež unovčenih bonov še vedno visok, a počasi se vračajo tudi tuji turisti
Občina Piran je lani zabeležila največje število unovčenih bonov, trend pa se nadaljuje tudi letos. “Se je pa letos povečalo število tujih turistov, s čimer se je naša ‘odvisnost’ od bonov nekoliko zmanjšala,” je povedal Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož. Julija so tujci ustvarili 40 % (lani 30 %), v hotelih pa polovico vseh prenočitev (lani 33 %). Med njimi je največ Avstrijcev, Madžarov in Nemcev, sledijo Čehi, Slovaki in Italijani.

V sedmih mesecih več kot pol milijona prenočitev
V vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran so od januarja do konca julija zabeležili 586.500 prenočitev, kar je za 4 % več v primerjavi z lani. Pred pandemijo so sicer v tem obdobju običajno že presegli milijon prenočitev. Nastanitvene kapacitete so odlično zasedene še vse do jeseni, nekatere celo do konca leta.

Vir: Občina Piran