Sežana: Trojica izkoristila naivnost avtobusnih potnikov

Fotografija je simbolična. Foto: Demokracija

SEŽANA – Policisti policijske postaje Sežana so drugega in četrtega avgusta na počivališču dveh  bencinskih  servisov  na  avtocesti  obravnavali dve tatvini denarja, storjeni na drzen način.

 

V  obeh  primerih  je bilo ugotovljeno, da sta oškodovanca, državljana Romunije, na  počivališče bencinskega servisa prispela kot potnika avtobusa romunskega prevoznika, ki je prevažal potnike na relaciji Italija – Romunija. Ko sta bila izven avtobusa, so do njiju pristopili  trije  moški,  prav  tako  državljani  Romunije,  ki so se jima predstavili, da so predstavniki avtobusnega podjetja in ponovno preverjajo vozne karte ter količino denarja, ki jo imajo potniki pri sebi. Na tak način so osumljenci pri obeh oškodovancih dosegli, da sta jim pokazala vsebino denarnice, pri tem pa so izkoristili nastalo situacijo in oškodovancema  iz  denarnice  na  drzen  način  ukradli ves denar in z njim pobegnili  s  kraja.  V  prvem  primeru  so oškodovancu odvzeli 450 evrov v drugem primeru pa 2.900 evrov.

Z zbiranjem obvestil in po pregledu posnetkov varnostnih kamer z obeh bencinskih  servisov  so policisti ugotovili, da so opisanih dveh drznih  tatvin osumljeni trije moški, prav tako državljani Romunije, ki so bili  začasno  nastanjeni  v  Postojni. Petega avgusta, ko so navedeni trije ponovno prihajali na območje PP Sežana, po vsej verjetnosti z namenom novega izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj, jim je bila odvzeta prostost. Po zbranih  obvestilih  in  dokazih so bili vsi trije s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje pred  preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju za vse tri odredil pripor.

Med  preiskavo kaznivih dejanj je bilo nedvomno ugotovljeno, da so se trije državljani Romunije, dva stara 36 let, tretji pa 53 let, združili z namenom izvrševanja premoženjskih  kaznivih dejanj, tako imenovanih drznih tatvin avtocestnih počivališčih, katerih žrtve so bili romunski državljani, ki se z večjimi  količinami  denarja vračajo iz zahodnih držav domov v Romunijo. Pri tem so si osumljeni natančno razdelili vloge opazovalca okolice, navezovanje  stika z žrtvijo in namišljenega sprevodnika avtobusa. V določenem trenutku je eden od storilcev, zaradi večje prepričljivosti, pod pretvezo preverjal denar od drugega sostorilca, ter tako prepričal oba oškodovanca, da sta jim pokazala denarnico oziroma jim v roke položila denar. Nastalo situacijo so izkoristili in izvršili tatvino denarja na posebno drzen  način.

“Obstaja velika verjetnost, da je bilo takšnih primerov tatvin še več, vendar nam tega oškodovanci, predvsem zaradi odhoda avtobusa naprej, niso naznanili,” je sporočila policijska inšpektorica in predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec s PU Koper.

Uredništvo