Se otroški pisatelj Milan Nardin, ki ga iščejo s tiralico, skriva v Piranu?

Milan Nardin. Foto: Facebook

KOPERMilan Nardin, avtor knjig za otroke, med njimi Oči, jaz vem, Kolesar Jaka, soavtor dela Mami, uganil sem, fotomonografije Nova Gorica – Sožitje nasmehov / Convivenza dei sorrisi, iz Šempetra pri Gorici, se uspešno skriva pred policijo.

 

Pisal je knjige za malčke. Foto: EMKA

 

Milan Nardin je avtor knjige Oči, jaz vem. Foto: EMKA

60-letnega Nardina, tudi prevajalca in založnika, v koprskem zaporu zaradi prestajanja kazni, čakajo od aprila 2019. Predsednica Okrožnega sodišča v Kranju Janja Roblek pojasnjuje, da sta bili mednarodna tiralica ter nalog za prijetje in predajo, razpisani iz naslednjega razloga: “S sodbo Okrajnega sodišča v Kranju je bil Milan Nardin že v letu 2014 pravnomočno obsojen zaradi goljufije. Takrat mu je bila izrečena pogojna obsodba, v kateri mu je bila določena kazen enega leta zapora.” Ta kazen, doda Roblekova, se ne bi izvršila, če v treh letih preizkusne dobe in tri leta po pravnomočnosti sodbe ne bi storil novega kaznivega dejanja. In pod  pogojem, da v šestih mesecih po sodbi, ki je postala pravnomočna 30.9.2014, oškodovancu plača 15 tisoč evrov: “ Ker obsojenec v določenem roku niti po pozivu sodišča, ni izpolnil nadaljnjega pogoja, je sodišče 31. 8. 2018 preklicalo pogojno obsodbo in obsojenemu Milanu Nardinu izreklo kazen enega leta zapora.“

 

Milan Nardin Foto: PU Koper

S tiralico ga iščejo od oktobra

Obsojeni bi se moral najkasneje 8. aprila 2019 zglasiti na prestajanje zaporne kazni v ZPKZ Koper, vendar v zapor ni prišel. Sodišču tudi ves čas po pravnomočnosti sodbe ni sporočil morebitne spremembe naslova ali prebivališča. Opravljali so poizvedbe o njegovem bivališču tako doma kot tudi v Srbiji. Ker tudi s pomočjo tujih pravosodnih organov ni bilo mogoče ugotoviti njegovega bivališča, je sodišče za obsojenim razpisalo tako mednarodno tiralico kot tudi evropski nalog za prijetje, oboje v oktobru 2019.

Se še skriva v Piranu?

Policija naj bi sumila, da se pisatelj, ki je živel tudi v Kranju, Beogradu, Miamiju skriva v Piranu, kjer da piše knjigo o Pirančanih, navajajo Slovenske novice. Prav tako je časnik pridobil izpovedi več oškodovancev, med njimi tudi družinskih članov in poslovnih partnerjev, iz česar je razbrati, da je pretental praktično vse, ki so imeli z njim več stikov. Milanka Fabjančič, akademska slikarka in ilustratorka, ki ustvarja pod blagovno znamko HA HA!, je o svoji izkušnji za časopis povedala, da je tudi njo oškodoval. V beograjski oblikovalski trgovini naj bi imeli slovenski kotiček, zato je iz Slovenije v Srbijo poslala umetniške izdelke iz svoje blagovne znamke, a roba naj bi se po navedbah Nardina izgubila, čemur pa umetnica ne verjame. Dodala je, da ga ni kazensko ovadila, ker je goljufijo pripisala lastni naivnosti.

 

V uredništvu smo pridobili podatke tudi o tem, da je za prireditve v zdaj že zaprtem kranjskem kulturnem centru Creinativa, katerega soustanovitelj je bil, naročeval tudi druge, nikoli plačane izdelke. Ostal naj bi dolžan tamkajšnjim gostincem za hrano in catering, si od njih za umetniške podvige izposojal denar, vrnil pa ga ni. Iz uradnega lista izhaja, da je med njegovimi upniki zavarovalnica, ki ji dolguje skoraj deset tisoč evrov.

 

Policija prosi za pomoč

[IŠČE SE – MILAN NARDIN] Star je 60 let, državljan Slovenije. V preteklosti se je zadrževal na območju Ljubljane, Nove Gorice in Obale. Ali ga poznate, ste mu nudili prevoz, veste kje stanuje, s kom se druži …? Vsakega, ki bi karkoli vedel o iskani osebi, tudi najmanjšo podrobnost iz preteklosti naprošamo, da pokličete na številko 113, na anonimni telefon Policije: 080 12 00 ali pa pošljete e-sporočilo na naslov: [email protected]. Zagotavljamo vam, da bomo vaše informacije skrbno varovali.

 

Uredništvo