Se bo DARS odpovedal obmejnemu kosu pogače

DARS med opazovanjem prometa in potencialnih prekrškarjev, foto: Vinko K

Že desetletje je stara prošnja oblasti v FJK o omilitvi, oziroma ukinitvi vinjet v obmejnem pasu znova ogreva meddržavno dogajanje. Ta je znova prišla na površje ob nedavnem obisku Dejana Židana pri tržaškem županu Robertu Dipiazza, saj je ta zopet izrazil želje po sodelovanju Slovenije pri olajšanju življenja prebivalcem v obmejnem pasu obeh držav glede vinjetne politike.

Pobuda stara že desetletje

Že prejšnji mesec pa so deželni tajnik stranke Slovenska skupnost, deželni svetnik Igor Gabrovec in deželni svetnik stranke Liga Danilo Slokar pripravili resolucijo, ki je vključevala predlog obmejne vinjetne ureditve. Resolucija tako vsebuje predlog, »ukinitve vinjete v obmejnem pasu do hrvaške meje, vključno z izhodi Škofije, Ankaran, Dekani in Bertoki.« Alternativni predlog pa je bil, da se »za to območje uvede nižjo, simbolično ceno letne vinjete 10 €.«
S tem naj bi se po besedah deželnega svetnika Gabrovca »olajšal vsakodnevni pretok ljudi ob meji po avtocesti, predvsem pa razbremenilo lokalne ceste.«

Ureditev obmejnega pasu izvira iz osimskega sporazum, ki spodbuja razvoj gospodarstva in turizma na območju FJK in Istre. Ravno na podlagi tega sporazuma je od cestninske postaje Lisert do Škofij na voljo 50 kilometrov brezplačnih italijanskih avtocest. Prav tako je brezplačen del italijanske avtoceste od Vrtojbe do Vileša, katerega tedensko koristi nemalo slovenskih voznikov za nakupe v tamkajšnjem nakupovalnem centru IKEA.

Številke za pisanimi nalepkami

DARS je v lanskem letu prodal kar 7,29 milijona vinjet, v skupnem znesku 188,3 milijonov €. V istem letu pa so DARS-ovi nadzorniki izdali kar 37.698 izdanih plačilnih nalogov, od tega 10.506 na Primorki.

DARS spreminjanje vinjetne politike zavrača

DARS je v zadnjem desetletju na prošnje italijanske strani preprosto odgovarjal, da bi takšna izjema na enem koncu države povzročila podobne zahteve tudi na vseh drugih obmejnih območjih, zaradi česar bi se predvsem v proračun države nateklo precej manj milijonov.

Uredništvo