Se bliža konec prehanske krize?

FOTO: Pixabay

Rusija, Ukrajina in Turčija so ob podpori Združenih narodov (ZN) sklenile dogovor, ki naj bi sprostil žito, ki je zaradi ruske blokade trenutno še vedno ujeto v ukrajinskih pristaniščih, so sporočili iz turške predsedniške palače.

 

“Istanbulski sporazum” je za ukrajinsko stran podpisal minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov, za Turčijo minister za obrambo Hulusi Akar, za ZN, ki za dogovor jamči, pa generalni sekretar Antonio Guterres.

Pričakuje se le še podpis Rusije in če bo do slednjega res prišlo, bo ta olajšal prehransko krizo, s katero se trenutno sooča svet.

Izvoz žita bo v primeru podpisa deloval tako, da bo ukrajinska stran vodila tovorne ladje, ki so bile do tega trenutka ujete v pristanišču v Odesi, skozi obalne vode, ki so posejane z minami in potem na odprto morje. Tam naj bi se na rusko zahtevo izvedla inšpekcija tovora, ob kateri bodo navzoči turški predstavniki. Gre sicer za nepreverjene informacije iz diplomatskih virov, navaja Reuters. Ukrajinska stran je pred podpisom sporazuma dala svetovni javnosti jasno vedeti, da ne podpisuje nobenih dokumentov z Rusijo, temveč s Turčijo.

“Dogovor smo podpisali s Turčijo in Združenimi narodi, zato imamo obveznosti do njih, enak dogovor pa ima s Turčijo in Združenimi narodi Rusija,” je navedel svetovalec v kabinetu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in dodal, da dogovor v nikakršnem smislu ne vključuje spremstva ruskih ladij ali ruske prisotnosti v ukrajinskih pristaniščih. Povedal je še, da bodo kakršnekoli ruske provokacije naletele na takojšen vojaški odgovor ter da bodo inšpekcije ladij, če bodo potrebne, izvajale v turških teritorialnih vodah.

Nekaj žita že prej zapustilo državo
Ukrajina je sicer že pred podpisom tega dogovora iskala načine, kako žito spraviti iz države na mednarodne trge. Manjše količine so državo zapustile z železniškim transportom, ki pa tovrstnim prevozom ni prilagojen. Nekaj žita pa z ladjami, ki so zaplule po Donavi navzgor, a tudi tu so bile tovorne kapacitete zelo omejene.

Vir: Nova24TV.si, Andrej Žitnik