SDS: Zaradi slabih vladnih zakonov bodo največ že pridobljenih pravic izgubili najšibkejši

Fotografije: SDS

Na teh referendumih ni zmagovalcev, saj ljudje zaradi rezultatov niso pridobili prav ničesar. Bodo pa zaradi slabih vladnih zakonov številni pridobljene pravice izgubili. Največ bodo izgubili najšibkejši – starejši, invalidi ter ostali, ki potrebujejo pomoč drugih, ker se jim najmanj za leto dni umikajo pravice o dolgotrajni oskrbi,” je poslanec Zvone Černač komentiral rezultate referendumov. Poslanec Branko Grims je ocenil, da so ljudje s potrditvijo zakonov izglasovali višje davke, višji RTV prispevek in se odpovedali pridobljenim pravicam iz trajnostne oskrbe.

 

Po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnic je zanesljivo, da bodo uveljavljeni vsi trije zakoni, o katerih so volivci odločali na današnjih referendumih. Rezultate so v imenu predlagatelja referendumov, Slovenske demokratske stranke, komentirali poslanci Branko GrimsAlenka Jeraj in Zvone Černač.

Po mnenju poslanca Grimsa ljudje zaradi manipulacij niso vedeli o čem so odločali, kajti danes so s potrditvijo zakonov izglasovali višje davke, višji RTV prispevek, in ideološki monolit na RTV, ki bi morala biti pluralna, hkrati pa so se odpovedali svojim pravicam iz dolgotrajne oskrbe za vsaj leto dni, lahko pa tudi za vedno. Kot razlog je navedel medijske manipulacije in zavajanja ter trditve v napačni smeri. Po njegovem se bo odločitev ljudi hitro pokazala v obliki višjih davkov za požrešno vlado, višjega prispevka za RTV, ki bo po njegovem postala totalitarna, “na koncu pa bodo ljudje ob pravice iz trajnostne oskrbe, ki jih po zakonu že imajo in tiste ki bi začele veljati s 1. januarjem naslednje leto.

Grims se je vsem, ki so odšli na referendum, iskreno zahvalil, posebej pa se je iskreno zahvalil vsem tistim, ki so glasovali proti in so glasovali za bogatejšo, uspešnejšo in pluralnejšo Slovenijo. “V takih razmerah se je potrebno vprašati, kakšna je situacija v Sloveniji, da se je namesto o vsebini preko medijev razpravljalo o ideologiji in predsodkihnamesto, da bi se ljudje odločali o tem, kaj je bolje za njihove denarnice,” se je vprašal Grims in dodal, da ga trenutne razmere v Sloveniji spominjajo na Nemčijo iz leta 1933.

Politična televizija
Poslanka Alenka Jeraj je uvodoma povedala, da je samo z referendumi mogoče preprečiti uveljavitev slabih zakonov. Pri tem je pojasnila, da so volilni kampanji želeli predstaviti slabosti vseh treh zakonov, kar je bilo težko, saj ni bilo javne razprave in premalo časa, o rešitvah ni bilo  strokovne diskusije. “Novela zakona o RTV je podobna tisti iz 90-ih, ko je vladal kaos.” Vsakokrat, ko je bila na obalsti desna vlada so bili namreč priča očitkom o cenzuri, pritiskom in podobno. “To kaže na to, da je medijski prostor nagnjen močno v levo in se ne dopušča pluralnosti,” meni poslanka in dodaja, da bi morala RTV kot javna televizija izražati raznolikost ter predstavljati vse segmente slovenske družbe. “Vsi si želimo kakovostno in pluralno RTV in k temu bi morali stremeti in se truditi vsi. V prvi vrsti pa je to naloga vodstva in novinarjev ter vseh ostalih zaposlenih.

Image

Jerajeva še poudarja, da se z manipulacijo, da se politika umika, skozi stranska vrata prihaja vladna politika in dobivamo popolnoma politično golobovo televizijo, ki bo preko višjega prispevka financirana s strani državljank in državljanov. “Z današnjim dnem se močno oddaljujemo od demokratičnih standardov na področju medijev,” je še dodala Alenka Jeraj in se zahvalila vsem volivkam in volivcem, ki so glasovali proti.

Največ izgubljajo najšibkejši
Poslanec Zvone Černač je ocenil, da na teh referendumih ni zmagovalcev, saj ljudje zaradi rezultatov niso pridobili prav ničesar. “Bodo pa zaradi slabih vladnih zakonov številni pridobljene pravice izgubili.” Po njegovo največ najšibkejši – starejši, invalidi ter ostali, ki potrebujejo pomoč drugih, ker se jim najmanj za leto dni umikajo pravice o dolgotrajni oskrbi. “Glede teh zakonov je bilo tudi največ laži in manipulacij.” Ljudje so zaradi strašenja glasovali celo v lastno škodo. Černač je izpostavil, da izgubljajo tudi denarnice ljudi, saj bodo morali zaradi višjih davkov ljudje financirati ministrske stole političnih poražencev, ki jih volivci aprila niso izvolili v državni zbor. Za konec je še opozoril, da bo koalicija “prav simbolično jutri sprejela zakon o dohodnini, ki odpravlja zakon o dohodnini prejšnje vlade, ki je prinesel postopno znižanje davkov in zvišanje plač za vse.

Andrej Žitnik, nova24tv.si