SDS v državni zbor prinesla več kot 157 tisoč podpisov za tri referendume

Vir: SDS

Slovenska demokratska stranka je danes, 12. oktobra, v državni zbor vložila 157.457 podpisov za razpis zakonodajnih referendumov glede zakona o spremembah zakona o vladi RS, zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenije in zakona o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi.

Pred državnim zborom so se zbrali člani SDS, ki so v zadnjem času na stojnicah pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi zbirali podpise.

Slika

Poslanec Zvone Černač se je zahvalil vsem članom SDS in tudi ostalim, ki so na terenu zbirali podpise “proti škodljivim ukrepom Golobove koalicije.” Dejal je, da zbrani podpisi omogočajo, da bodo volivci na referendumu lahko odločali o zavrnitvi treh slabih in za ljudi škodljivih zakonov, ki jih je sprejela Golobova koalicija. Za vse tri zakone je povedal, da vsak na svoj način siromašijo ljudi, “zato jih je potrebno na referendumu zavrniti.”

Glede zakona o dolgotrajni oskrbi je povedal, da pomeni boljši socialni in materialni položaj za vse, ki potrebujejo pomoč drugih, tako v domovih za starejše in ostalih oblikah institucionalnega varstva, kot na domu. Dodal je, da Golobova vlada vse te dobre rešitve odpravlja oziroma jih zamika v prihodnost.

 

“V zadnjem času so se pojavila vprašanja glede financiranja in izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi,” je opomnil poslanec in dodal, da so bila sredstva za dolgotrajno oskrbo zagotovljena v proračunu za prihodnje leto v višini nekaj manj kot 100 milijonov evrov. “Vlada jih znižuje na minimum, velik del teh sredstev pa prerazporeja za oskrbo migrantov. Sredstva za migrante je vlada zvišala iz 9 na 61 milijonov,” je poudaril Černač.

Slika

Poslanka Alenka Jeraj je povedala, zakaj v SDS nasprotujejo noveli zakona o RTV SLO. “Ocenjujemo, da nas zakon pelje nazaj v stare čase, saj vlada z novelo dodeljuje ekskluzivo le določenim nevladnim organizacijam, ki so navzven apolitične, a so v preteklosti že imenovale politične kadre.” Navedla je, da na vprašanje, zakaj so bile pri sestavi sveta RTV izbrane prav navedene nevladne organizacije, odgovora od Ministrstva za kulturo niso dobili. Prav tako je bil zakon sprejet brez kakršnekoli javne razprave.

Kot ključen problem zakona je poslanka navedla, da se z njim gledalcem in poslušalcem, torej tistim, ki plačujejo RTV prispevek, jemlje pravica, da odločajo. Doslej so slednji predlagali 16 članov, z novelo pa se to ukinja.

Slika

Zadnji pa je na novinarski konferenci o zakonu o vladi in morebitnem bohotenju birokracije spregovoril poslanec mag. Branko Grims, ki je dejal, da je v učbeniku dr. Lovra Šturma zapisano, da je referendum edina učinkovita oblika uveljavitve oblasti. Opozoril je tudi na dvoličnost nasprotnega političnega pola: “V minulih dneh, ko se je videlo da bomo uspeli, je naraščala živčnost pri tistih, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije.”

O aktualni politiki Golobove vlade je dejal, da se “inflacija ne pojavi zato, ker bi ljudje porabljali preveč, ampak ker vlada troši preko svojih zmožnosti. Vlada želi povečati število svojih ministrstev in dodatno zaposlovati, da bi spravila h koritu tiste, ki jim dolguje za volilni rezultat.”

Prepričan je, da želi vlada postaviti rekordno število ministrstev, kar 20. “Bili bi torej evropski rekorderji. Temu in politiki Golobove vlade je treba reči ne. Trikrat ne. Prav zato je vredno in je treba iti na referendume,” je zaključil mag. Branko Grims in vse povabil, da se udeležijo referenduma in preprečijo uveljavitev škodljivih zakonov.

Vir: SDS