Šarčevo uničevanje kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica je kraški turistični biser z več stoletno tradicijo, lipicanci pa so od nekdaj veljali za plemenito vrsto, ki je bila nekoč celo ponos kraljeve hiše Habsburžanov. Zato je popolnoma nerazumljivo, da bo Šarčeva vlada zmanjšala kapaciteto lipicancev v Lipici skoraj za polovico, kar 95 lipicancev pa namerava vlada enostavno podariti.

Prvič v zgodovini se konji podarjajo

Še Decembra 2018 je bilo v kobilarni 406 konj, katere pa namerava Republika Slovenija, kot lastnica Kobilarne Lipica letos zmanjšati na 255 konj. Na predlog direktorice kobilarne Lorele Dobrinja pa bo vlada 95 lipicancev enostavno podarila, v prodajo pa je namenjenih samo 56 konj, ki naj bi prinesli izkupiček dobrih 120 tisoč €. Predlog je bil pripravljen brez strokovnih služb, saj kobilarna komisije, ki je ocenjevala stanje konj, ni želela imenovati, prvič v zgodovini pa se bodo lipicanci enostavno podarjali. V preteklosti so morali lipicance za svoje potrebe kupovati tako Slovenska vojska, kot tudi zavod za usposabljanje invalidne mladine Cirius.

Šarčeva vlada tako enostavno podarja državno lastnino, brez ustreznih pojasnil in ponovno dokazuje, da ji je pomembna le oblast, ne pa dobro gospodarjenje z državno lastnino.

Odgovornost za negospodarsko ravnanje

Predlog direktorice o upravljanju lipicancev je vlada potrdila 28. Marca, pod gradivo, ki predlaga negospodarno ravnanje z državno lastnino pa so se podpisali minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka Eva Štravs Podlogar in generalna direktorica Direktorata za turizem Renata Martinčič.

Uredništvo