Sarajevo po 20 letih popolnoma brez min

Fotografije: ITF Enhancing Human Security

Bistven projekt razminiranja prestolnice Bosne in Hercegovine, Mine Free Sarajevo, je uradno zaključen. V Sarajevo in njegovi okolici je bilo očiščenih več kot šest milijonov kvadratnih metrov minskih površin, kjer je bilo najdenih in uničenih 841 min in drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). 1,6 milijonov dolarjev vreden projekt je finančno podprla vlada Združenih držav Amerike. Zaključen projekt je zaznamoval velik korak k osvoboditvi celotne države pred smrtonosno dediščino vojne in omogočanju državljanom, da končno živijo mirno, varno in svobodno.

 

Po dveh desetletjih konca vojne je Bosna in Hercegovina še vedno ena najbolj minsko onesnaženih držav na svetu. Zahvaljujoč projektu Mine Free Sarajevo lahko mnogi prebivalci Sarajeva ponovno zaživijo brez opozorilnih znakov in aktivnih minskih poljih. »Projekt Mine Free Sarajevo predstavlja simbol svobode, moči, upora, miru in sprave,« je dejala Benjamina Karić, županja Sarajeva.

Za izvedbo je poskrbela slovenska ITF Ustanova za krepitev človeške varnosti v partnerstvu z nevladno organizacijo Mine Detection Dog Center iz Bosne in Hercegovine (MDDC) in Marshall Legacy Institute (MLI). Projekt se je začel aprila 2019 na mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju, takrat pa so bile očiščene štiri občine v sarajevski regiji: Stari Grad, Vzhodni Stari Grad, Vogošća in Novi Grad. Ekipe so našle in uničile kar 841 eksplozivnih naprav, od tega 445 min in 396 neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS).

Tomaž Lovrenčič, direktor ITF, organizacije, ki je v Sloveniji prisotna že več kot 23 let, je opomnil: »Kljub izredno uspešni izvedbi projekta Mine Free Sarajevo je v Bosni in Hercegovini še vedno veliko minsko onesnaženih območij, ki predstavljajo veliko nevarnost za tamkajšnje prebivalce. Ob tej priložnosti bi rad povabil tudi druge donatorje, da se pridružijo dolgoročnim prizadevanjem Združenih držav in pripomorejo k odstranitvi vseh neeksplodiranih ubojnih sredstev v državi.« Dodal je še: »Danes imamo v Sarajevu trdno zastavljen cilj in to je Bosna in Hercegovina brez min.«

L.B./Demokracija