Samo na Primorskem spet 64 migrantov in 15 azilantov, kljub Poklukarjevem zadovoljivem varovanju slovenske meje

Poročila o nezakonitih prehodih meja je tokrat povzela tudi Slovenska Tiskovna Agencija, foto: STA

Minuli vikend je samo na Primorskem pod pristojnostjo PU Koper v Slovenijo nezakonito vstopilo 64 migrantov, izmed katerih jih je 15 že zaprosilo za azil. Skupno so po Sloveniji policisti minuli vikend spet ujeli preko 100 migrantov, ki so nezakonito iz Hrvaške prestopili slovensko južno in s tem tudi schengensko mejo ter nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

Policisti v danih okoliščinah po svojih najboljših močeh skušajo opravljati svoje službene dolžnosti, vendar pa trenutni minister Poklukar bolj kot za policiste raje skrbi za migrante. Kako drugače bi si lahko razlagali razpis Ministrstva za notranje zadeve v višini 192 tisoč € z namenom izvedbe projekta “Izdelava brošur in video materiala za informiranje prosilcev za mednarodno zaščito“.

Obravnavani migranti po državljanstvih, ujeti po nedovoljenem vstopu v Slovenijo:
30 x – Pakistan
11 x – Alžirija
10 x – Turčija
4 x – Albanija
2 x – Afganistan
2 x – Irak
2 x – Tunizija
2 x – Slovenija
1 x – Kosovo

(V petek) 3. Maja ob 18. uri so pri Obrovu policisti ustavili osebni avto Mercedez A200, ljubljanskih registrskih tablic, ki ga je vozil 40 letni državljan Pakistana, s stalnim dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji. V vozilu je bilo poleg voznika še 10 potnikov, vsi so zaprosili za mednarodno zaščito. Vozniku je bil odrejen pripor s strani sodišča in je bil odpeljan v koprski zapor.

Danes, 6. Maja ob 5:15 pa so policisti PU Koper v Podgorju ustavili kombi v katerem sta Italijan in Pakistanec tihotapila 16 migrantov, Pakistancev, »ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Postopki še potekajo.«

Ali si slovenska policija v času novega migrantskega navala res zasluži preusmerjanje finančnih sredstev ministrstva v informiranje azilantov, saj jih je povsem statistično vsak mesec več? Že tako so iz preteklosti poznani primeri finančne in tehnične podhranjenosti slovenske policije, nedavno pa je na neurejeno stanje v policiji opozorila tudi stavka policistov.

Minister Poklukar pa se ob vseh teh dejstvih še naprej spreneveda in se čudi dejstvu, zakaj Avstrija po njegovo neupravičeno varuje svojo južno mejo. Zavaja tudi slovensko javnost, z izjavami, da je varovanje meje zadovoljivo, kljub dejstvu, da je ta še kako prepustna tako za migrante, kot tudi za njihove tihotapce. Vsi prosilci za azil pa bodo po že videnih primerih iz tujine in videno tudi v Sloveniji, svojo pot v boljše življenje najprej začeli na plečih slovenskih davkoplačevalcev.

Uredništvo