Salvini zapira zahodno slovensko mejo

Salvini se bo v Trstu mudil ta petek, 5. Julija, namen njegovega obiska pa je najprej podpis sporazuma z Madžarsko o vlaganju v tržaško pristanišče.

Drug vzrok Salvinijevega obiska v Furlaniji-Julijski krajini pa je nadzor nad izvajanjem skupnih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji in spodbuda italijanskim policistom za vestno opravljanje njihovih službenih obveznosti za preprečitev ilegalnih vdorov migrantov v Italijo.

Zajezitev Balkanske migrantske poti

»Prehajamo od besed k dejanjem. Potem, ko smo zmanjšali vdore v Italijo prek morske poti,« po Salvinijevem ukrepanju na jugu Italije, je izkrcevanje migrantov v Italiji upadlo za 85 %, »bomo sedaj zaprli še kopenske poti migrantom v Italijo iz vzhoda

Salvini je napovedi glede slovenske meje delil tudi na svojem socialnem omrežju, foto: twitter

Trst se pripravlja na Salvinijev prihod ta petek. Najpomembnejši dogodek obiska bo seveda podpis dogovora z Madžarsko, ki bo zagotovil dodatna vlaganja naše vzhodne sosede v tržaško pristanišče in njegov nadaljnji razvoj. Salvinijeva najpomembnejša prioriteta tega obiska pa bo seveda pregled nadzora na italijanski vzhodni meji s Slovenijo, spodbuda italijanski policiji in vojski za dosledno nadziranje naše zahodne meje ter seveda, kot državna avtoriteta v regiji za morebitna pojasnila glede njegovih napovedi o postavitvi rezilne ograje na slovensko mejo.

Salvinijeve napore za zajezitev vdora migrantov v Italijo pa podpira tudi predsednik Veneta Luca Zaia. »Imamo resnični problem, vdor migrantov čez kopenske meje. Tudi vzhod severne Italije se počasi spreminja v Lampeduzo na jugu države. Zato tudi podpiram Salvinijeve ukrepe glede varovanja italijanskih meja. FJK ne more več niti sprejeti, niti gostiti novih migrantov, zato je potrebno storiti vse, da se ilegalni prehodi državne meje ustavijo.«

Os Liga-Fidesz

Sporazum o vlaganju v tržaško pristanišče bodo podpisali Madžarska ter predstavniki italijanskih podjetij Teseco in Seastok. S tem bo zaključen dogovor o vzpostavitvi madžarskega tovornega terminala v oglejskem območju. Poleg podpisa ekonomskega sporazuma, pa se bosta sestala tudi Salvini in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Med pogovori je načrtovana okrepitev osi Liga-Fidesz, ki predstavlja tesno sodelovanje med Salvinijem in Orbanom na drugi strani. Ministra se bosta pogovarjala tudi o mogočem prihodnjem sodelovanju Madžarske in Italije na različnih področjih.

Uredništvo