Sadje za naše zdravje

Sadje je naravni način za izoljšanje imunskega sistema in naravne odpornosti v zimskih mesecih, foto: Sebastjan J

Zimski meseci so obdobje turobnega vremena, zaradi oslabljenega imunskega sistema pa mnogi v tem času tudi obležijo v postelji zaradi prehlada ali drugih obolenj. Z uživanjem sezonskega sadja pa lahko sami pripomoremo k izboljšanju svojega počutja ter okrepimo svoj imunski sistem.

Kaki je poleg grozdja najbolj prepoznaven sadež Primorske foto: mojezdravje.net

Med najbolj razširjenimi sadeži na primorskem je vsekakor kaki, ki zaradi svojih sestavin sodi kar med naravne sladkarije. Kaki vsebuje veliko naravnih sladkorjev, z njim pa v telo vnesemo tudi vlaknine, vitamine in minerale. Naravni sladkorji so najhitrejši način za dvig telesne energije in izboljšanje počutja, saj naravni sladkor v telesu služi kot neposredni vir energije za delovanje celic. Kaki pa poskrbi tudi za hidracijo telesa.

Drug sezonski sadež so vsekakor mandarine, ki so odličen vir vitaminov, predvsem vitamina A in C, na telo pa delujejo tudi kot antioksidant ter tako pripomorejo za lep in mladosten videz naše kože. Mandarine pa pomagajo tudi pri zniževanju telesne temperature, uravnavanju krvnega pritiska, mnogi pa jih uporabljajo tudi kot sredstvo za hujšanje.

Če želite torej v tej sezoni storiti nekaj dobrega za svoje zdravje in telo, se ustavite pri katerem izmed lokalnih pridelovalcev, ali na lokalni tržnici in kupite sadje, ki vam bo pomagalo pri premagovanju sezonskih bolezni in prijetnemu počutju.

Sebastjan J