Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni ostaja priprt

Navalni je bil danes zaslišan preko video povezave. Foto: Twitter

LJUBLJANA – Člani Zbora za republiko (ZZR), čigar predsednik je France Cukjati, so na ruskega veleposlanika v Sloveniji Timura Rafailoviča Ejvazova naslovili odprto pismo v zvezi s problematiko okoli ruskega opozicijskega voditelja 44-letnega Alekseja Navalnega. Negativno jih je presenetila njegova aretacija, moskovsko sodišče pa je danes pričakovano potrdilo 30-dnevni pripor. Za nedeljo so v Rusiji zato napovedani množični protesti. Na prvih so aretirali okoli 3.400 njegovih podpornikov, udeležilo se jih je več deset tisoč ljudi. Protesti brez odobritve oblasti so v Rusiji prepovedani. 

Navalni, oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, se je po več mesecih zdravljenja zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok, iz Nemčije v domovino vrnil pred enajstimi dnevi. Aretirali so ga na moskovskem letališču Šeremetjevo, po zaslišanju pa odločili, da bo v priporu do 15. februarja, ker naj bi kršil pravila pogojnega izpusta. Grozi mu približno tri leta in pol zapora.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Rafailovič Ejvazov. Foto: Veleposlaništvo Ruske Federacije v Republiki Sloveniji

“Člani Zbora za republiko tako kot člani številnih organizacij in posamezniki v Evropi in demokratičnih državah sveta že dolgo z zaskrbljenostjo spremljamo postopanje ruskih oblasti v odnosu do opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Neprijetno presenečeni zaradi njegovega prijetja 17. januarja 2021 pozorno spremljamo tudi aretacije njegovih podpornikov in ravnanje ruskih varnostnih organov na množičnih protestih po Rusiji.

Ruske oblasti pozivamo k takojšnji izpustitvi zaprtega Aleksija Navalnega in njegovih podpornikov. Pričakujemo tudi, da bodo ruski preiskovalni organi aktivneje sodelovali z medvladno Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) pri preiskavi nesprejemljivega poskusa zastrupitve Navalnega s kemičnim orožjem avgusta lani. Rusija bo s tem dala jasen znak, da spoštuje človekove pravice, h katerim se je zavezala kot članica Sveta Evrope, ob ratifikaciji Evropske konvencije o človekovih pravicah in tudi z ratifikacijo lastne ustave (prim. 2. člen ustave Ruske federacije).

Še naprej bomo pozorno spremljali dogajanje v Rusiji, še zlasti postopanje z Aleksijem Navalnim. Odkrito in jasno bomo govorili o morebitnih kršitvah ter pozivali odgovorne v politiki doma in na ravni EU k nadaljnjim ukrepom,” so v odprtem pismu veleposlaniku Ejvazovu zapisali člani ZZR.

Image

Aleksej Navalni. Foto: Twitter

Uredništvo