Rok za zbiranje podpisov podpore referendumom se izteka

Vir: Facebook (Zvone Černač)

Kot smo v minulih tednih že poročali, vlada uvaja nov organ upravljanja in nadzora RTV Slovenija, kar pomeni, da v njem ne bo več predstavnikov gledalcev in poslušalcev. S tem pa bodo v novem organu večinsko le še vladnim strankam naklonjeni posamezniki, opozarjajo pobudniki referenduma. Obstoječi oblasti pa ni le do politizacije javne RTVS, poudarja poslanska skupina SDS, ampak so menda tudi proti dolgotrajni oskrbi, z denarjem davkoplačevalcev pa da razmetavajo, saj želijo povečati število ministrstev. Navajajo tudi, da je referendum edini način za ustavitev uveljavitve škodljivih zakonov.

 

Delovanje javne RTV Slovenija omogočajo vsa gospodinjstva, ki plačujejo obvezni RTV-prispevek, zato je nesprejemljivo, da si družbenopolitični delavci RTV lastijo na račun davkoplačevalcev, pravi največja opozicijska stranka. “Vsi zaslužimo varno starost in vedenje, da bo poskrbljeno za nas, ko bomo pomoč potrebovali. To zavedanje je toliko pomembnejše v času, ko je jasno, da smo hitro starajoča družba.”

Kmalu po tem, ko so minile volitve, je v javnosti odjeknilo, da bo vlada Roberta Goloba poskrbela za večanje števila ministrstev, s čimer bi vladajoči zaposlili večje število novih kadrov. Po njihovem mnenju dosedanje število ministrstev povsem zadošča.

Vsi lahko prispevate podpis proti bohotenju birokracije za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20 in neizvoljenim politikom zagotavlja funkcije (Obrazec je dostopen tukaj, več podrobnosti o zakonu je na voljo tukaj). Vsi, ki nasprotujete politizaciji javne RTVS, lahko oddate podpis podpore za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki (Obrazec je dostopen tukaj, več podrobnosti o zakonu najdete tukaj). Vsi, ki se ne strinjate z zakonom, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe, imate možnost, da prispevate svoj podpis proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe. (Obrazec je dostopen tukaj, več podrobnosti o zakonu je na voljo tukaj).

Zbiranje podpisov le še do srede. Vir: Facebook, SDS Koper

Podpise se bo zbiralo do srede
Zbiranje podpisov za izvedbo referendumov, s katerimi bodo državljani in državljanke lahko preprečili “uveljavitev treh za državo ter davkoplačevalce škodljivih zakonov”, poteka do srede, 5. oktobra. Za posamezni referendum pa je treba zbrati najmanj 40 tisoč overjenih podpisov volivcev in volivk. Samo zadostno število zbranih podpisov omogoča razpis referendumov, s katerimi je mogoče preprečiti politizacijo Radiotelevizije (RTV) Slovenija, bohotenje birokracije in pa ukinitev dolgotrajne oskrbe, opozarjajo.

Obrazec je treba podpisati pred uradno osebo
Spomnimo, kako lahko oddate podpis podpore razpisu referendumov. Obrazec (vsi so dostopni s klikom zgoraj) lahko osebno podpišete na upravni enoti. Na obrazcu nato s tiskanimi črkami izpolnite osebne podatke, pri tem opozarjajo na to, da je treba  obrazec podpisati šele na upravni enoti/krajevnem uradu pred uradno osebo. V primeru, da obrazca ne podpišete pred uradno osebo, bo namreč vaš podpis veljal za neveljavnega.

Obrazci morajo priti v roke pobudnikov za referendum. V primeru, da stojnic ni v vašem kraju, obrazce z overovljenimi podpisi vročite bodisi lokalnemu vodstvu SDS ali pošljete po pošti na naslov: SDS, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana. V primeru, da se odločite za elektronski podpis, vam priporočamo, da sledite vlogi. Dogaja se namreč, da so nekatere vloge kar več dni “v reševanju”. To je še posebej opazno pri vlogah, ki se zavzemajo za spremembo zakona o vladi, torej proti širjenju birokracije. Od upravnih enot se namreč pričakuje, da vlogo rešijo v dnevu ali dveh.

Podpis podpore referendumu lahko oddate tudi osebno:

 • pred UE Izola, Cesta v Pregavor 3a
 • pred UE Koper, Piranska cesta 2

V času uradnih ur:

 • PONEDELJEK

  od 8:00 do 12:00

  od 13:00 do 15:00

 • TOREK

  od 8:00 do 12:00

  od 13:00 do 15:00

 • SREDA

  od 8:00 do 12:00

  od 13:00 do 18:00

 • ČETRTEK

  Zaprto

 • PETEK

  od 8:00 do 13:00

Obrazec lahko podpišete tudi elektronsko

Za podpis podpore preko e-Uprave kliknite na spodnje povezave, ki vodijo neposredno na stran za podpis referendumske pobude. Pogoj za podpis prek e-Uprave je digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA CA, AC NLB in Halcom CA).

PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE – za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20 in zagotavlja funkcije neizvoljenim politikom.

PROTI POLITIZACIJI RTV – za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki.

PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE – za referendum o zakonu, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe.

Student, Notebook, Female, Study, Type, Write, Author
FOTO: Pixabay

Če se zgodi, da je vloga zavrnjena, je nujno, da vas o tem pisno obvestijo in za to navedejo tudi razloge. Vloga ne more biti v fazi reševanja cel teden ali celo dlje. Prav tako opozarjajo, da ponekod pred upravnimi enotami na podpisnike čakajo tudi nepooblaščene osebe, ki pod krinko “pomoči” vzamejo obrazce in jih uničijo.

Spomnimo, volivke in volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini brez digitalnega potrdila lahko svoj podpis oddajo na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Seznam predstavništev je dostopen tukajVolivke in volivci v bolnišnicah, domovih za starejše občane ali zavodih za invalidne osebe brez digitalnega potrdila lahko referendumsko pobudo podpišejo pri posebej za to pooblaščeni osebi organa oziroma zavoda. Bolni in invalidi, ki ne morejo na upravno enoto in nimajo digitalnega podpisa, lahko zahtevo za obisk na domu upravni enoti sporočite po telefonu, elektronski ali navadni pošti.

Pobudniki za referendum “proti škodljivim zakonom” poudarjajo še, da prav vsak glas šteje.

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač