Rimska okupacija Trsta

Trst bodo zasedli rimski legionarji, foto: legio-i-italica.it

Ta vikend bodo Trst zasedli rimski legionarji in obiskovalce na griču Sv. Justa popeljali nazaj v čas Rimskega imperija in cesarja Avgusta. Poleg legionarjev bodo sodelovali tudi gladiatorji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani, ki bodo tri dni obujali antične tradicije.

Poleg vojaške opreme bodo sodelujoči predstavili tudi rimski način življenja, foto: legio-i-italica.it

Mestni muzej za zgodovino in umetnost (Trg della Cattedrale 1) bo od danes 13. Oktobra do nedelje gostil rimski tabor pod vodstvom Eksperimentalne arheološke skupine Legio I Italica iz Roviga, ki v svojem delovanju redno gostuje v Italiji in tudi drugih okoliških državah. Sodelovali bodo tudi gladiatorji iz skupine Ars Dimicandi iz okolice Bergama, ki se bodo na griču Sv. Justa spopadli v pravih gladiatorskih bojih.

Da Trst postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija, kažejo tudi napori občinskih organov, saj je ta prireditev le še ena v nizu turističnega dogajanja v zamejstvu.
»Ta dogodek je uokvirjen v naša prizadevanja, da bi ovrednotili grič Sv. Justa in njegove muzeje. Tam bo od danes do nedelje pestro in zabavno. Prizorišče bodo zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Ti bodo obujali čas, ko je vladal cesar Avgust.« je dogodek napovedal občinski odbornik za kulturo Giorgio Rossi.

Poleg legionarjev boste lahko uživali tudi v pravih gladiatorskih bojih, foto: legio-i-italica.it

 

Mestne oblasti želijo v dogajanje vključiti tudi turiste v mestu, saj bodo imeli rimski legionarji kar dva mimohoda. Prvi bo danes ob 15:30 uri na Borznem in jutri ob 16. uri na Velikem trgu.

 

Utrinke iz njihovih preteklih dogodkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Sebastjan J