Rihemberk bo gostil Mednarodno noč netopirjev

Grad Rihemberk je Nova gorica odprla za obiskovalce. foto: Sebastjan J

Grad Rihemberk je v letošnjem letu lastnica MO Nova Gorica zopet odprla za javnost. Grad sicer potrebuje temeljito prenovo,  saj so ga po zavzetju v II svetovni vojni partizani minirali in požgali. Obnova se je začela že pod zavezniško administracijo, a je bil zopet zapuščen po priključitvi Primorske k matični domovini, prva obnovitvena dela pa so se začela šele dve desetletji kasneje.

Grad Rihemberk kraljuje nad Branikom, foto: vipavskadolina.si

Danes grad Rihemberk sprejema obiskovalce med vikendi, v njem pa je svoje zatočišče našlo kar 11 vrst netopirjev, zaradi česar je grad postal priljubljena točka med njihovimi ljubitelji. Tako bo letos v soboto in nedeljo, 26. ter 27. 08. na gradu potekala Mednarodna noč netopirjev 2017, ki jo organizatorji pripravljajo že vse od leta 1997 v več kot 30. državah po svetu.

Dogodek se bo na gradu pričel v soboto 26. Avgusta ob 19. uri s predavanjem biologa Primoža Presetnika z naslovom Netopirji na gradu Rihemberk in v okolici, nato pa se bodo udeleženci odpravili na nočni »netopirski sprehod« po gradu Rihemberk in njegovi okolici, kjer bodo pohodniki s pomočjo ultrazvočnih detektorjev tudi poslušali netopirje.

Med najbolj zanimivimi in ogroženimi vrstami na gradu Rihemberk sta tudi vrste velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev, za katere strokovnjaki menijo, da grad Rihemberk predstavlja nenadomestljivo okolje za njihovo razmnoževanje.

Če se dogodka želite udeležiti, vas organizatorji naprošajo, da svojo prijavo pošljete na [email protected].

Sebastjan J