Reševalca na kolesih v Izoli ob vikendih in praznikih

Vir: Občina Izola

Občina Izola je lani predala specializirani električni kolesi Reševalni službi slovenske Istre. Namenjeni sta izvajanju nujne medicinske pomoči na območju obalnega pasu v občini Izola v času kopalne sezone – ob sobotah, nedeljah in praznikih od 9. do 17. ure. Reševalca na kolesih sta na terenu prisotna tudi to poletje.

 

Reševalna služba slovenske Istre deluje v okviru ZD Izola in pokriva vse štiri istrske občine, Piran, Izolo, Koper ter Ankaran. Nakup reševalnih koles je bil omogočen z naslova participativnega proračuna Občine Izola, aktivnost se izvaja v sklopu programa Poletna reševalna služba. Kolesi sta prilagojeni za vožnjo po neutrjenih poteh, vsebujeta dodatne prtljažnike za opremo reševalcev, opremljeni sta s posebno svetlobno in zvočno signalizacijo ter z nalepkami v barvah reševalne službe. Občina Izola je za ta namen v letošnjem proračunu namenila sredstva v skupni višini 6221 evrov, so zapisali na spletni strani občine.

Analiza delovanja reševalcev na kolesih v prvem letu delovanja kaže, da je projekt upravičen.

Ob vikendih in praznikih so reševalci na kolesih lani poleti posredovali 26-krat. Večinoma kot razlog za intervencijo navajajo slabost in zdrse ob vstopu v morje ali izstopu iz njega. Med ljudmi je projekt dobro sprejet, kot izhaja iz poročila reševalcev ga »mnogi pohvalijo in se z njimi radi fotografirajo«. Povedo tudi, da so na kolesih dobro prepoznavni, nekateri tujci pa so naznanili, da bodo idejo skušali udejanjiti v svojem kraju. Analiza kaže, da je projekt smiseln, saj se s posredovanjem reševalcev na kolesih zmanjša obremenitev sistema nujne medicinske pomoči.

KLICNI CENTER: 112

Vir: Občina Izola