(Referendum) Predsednik največje poslanske skupine v evropskem parlamentu obsodil Golobov poskus podrejanja RTV

Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

V luči prihajajočih referendumov na dan 27. novembra, kjer se bodo volivci in volivke odločali tudi o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je svojo zaskrbljenost nad novelo zakona o RTV izrazil tudi predsednik politične skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber. Kot je zapisal v izjavi, se mu zdi “nedopustno, da si vlada želi podrediti medij nacionalnega interesa”.

 

“Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji,” je v svoji izjavi med drugim zapisal Manfred Weber, predsednik Evropske ljudske stranke, ki meni, da je nedopustno, da se Zakon o RTV sprejme “po tako hitrem postopku in brez javne razprave.”

Evropski poslanci Romana Tomc (SDS/ELS), Milan Zver (SDS/ELS) in Franc Bogovič (SLS/ELS) so izrazili zadovoljstvo ob podpori Evropske ljudske stranke (ELS), “ki obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije.”

Predsednik politične skupine ELS Manfred Weber je v izjavi zapisal, da se je Evropska ljudska stranka vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. “Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji.”

May be an image of text that says "Cepp epp Manfred eber epp EPP CONGRESS ROTTERDAM 2"

Predsednik politične skupine ELS Manfred Weber. Vir: Facebook (Manfred Weber)

Weber: Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili
Po njegovem mnenju je nedopustno, da se tako pomemben zakon sprejema po hitrem postopku in brez javne razprave. Nesprejemljivo se jim zdi, “da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega interesa, je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in je kot taka last vseh državljanov Slovenije.” Ostro zavračajo tudi finančno izčrpavanje in grožnje o odstranitvi vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike. Slovensko vlado pa so pozvali, naj se vzdrži po njihovo “nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote”. 

Tanja Brkić, nova24tv.si