Putinova luksuzna jahta predčasno zapustila Nemčijo, menda se boji zaplembe (VIDEO)

Graceful. FOTO: Zaslonski posnetek/YouTube

V nedeljo so v javnost prišle fotografije 82-metrske luksuzne superjahte Graceful, ki naj bi bila v lasti ruskega voditelja Vladimirja Putina. Jahta, ki je bila zasidrana ob nemški vojni ladji Emden, je bila od septembra lani v prenovi v  ladjedelnici Blohm + Voss, kjer so ji naredili dva nova velika balkona, očistili trup in popravili motorje. Putinova jahta pa je po fotografijah sodeč izplula iz hamburške ladjedelnice v Rusijo, kar je spodbudilo ugibanja, da se ruski voditelj poskuša izogniti morebitnemu zasegu plovila, zaradi verjetnih sankcij, ki bi sledile ruski invaziji na Ukrajino, poroča Morski.hr. Putin naj bi imel neuradno med 70 in 200 milijardami dolarjev vredno premoženje, po zadnjih uradnih podatkih pa je leta 2020 zaslužil “le” 126.175 ameriških dolarjev.

 

Putinova jahta je bila zasnovana leta 2005 v Severodvinsku v Rusiji. Prvotno je bila dolga 71 metrov in je nosila ime Baltic. Leta 2010 je njen lastnik sklenil, da se izdelani trup plovila prepelje v Nemčijo, kjer naj bi ga dokončali. Vendar se je zaradi slabih vremenskih razmer trup ladje med vleko odlomil od vlačilca in se močno poškodoval na skalah ob severni obali Norveške. Poškodovan trup jahte je bil naložen na barko in dostavljen v Hamburg v ladjedelnico Blohm + Voss.

FOTO: Zaslonski posnetek/YouTube

Tam so ugotovili, da je škoda prevelika, zato je bilo nadaljevanje gradnje Putinovega luksuznega plovila za nekaj časa opuščeno. Po vrsti posvetovanj pa so se Nemci le lotili dela in jahto obnovili ter jo povečali za več kot deset metrov. Štiri leta pozneje je imel Putin popolnoma prenovljeno jahto z novim imenom Graceful (graciozna), katere popravilo je baje stalo kar 87 milijonov evrov. Vodstvo ladjedelnice v Hamburgu podrobnosti popravila ni želelo komentirati.

Vladimir Putin je lani na svoji jahti gostil beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. FOTO: Zaslonski posnetek/YouTube

Putin se boji zaplembe premoženja
Nemški časnik Kieler Nachrichten je v nedeljo objavil fotografijo te 82 metrov dolge luksuzne jahte, zasidrane ob nemški vojni ladji Emden, ki je bojda predčasno odplula na Baltik proti Rusiji, menda zaradi možnih sankcij, ki bi sledile ruskemu napadu Ukrajine. Ruski voditelj se po izjavah britanske zunanje ministrice Liz Truss, bojda boji zaplembe dragega premoženja. Večkrat je namreč napovedala, da bo Velika Britanija v primeru obsežne ruske invazije na ozemlje Ukrajine uvedla obsežne sankcije, ki bodo prizadele lastnino celotne elite Putinovega režima v Rusiji.

 

Vir: Nova24TV, Sara Rančigaj