Prvi primer okužbe s koronavirusom v Občini Koper!

Okužen je občinski uslužbenec. FOTO: ekopercapodistria.si

KOPERAleš Bržan, župan Kopra, je na facebook strani sporočil, da je zbolel tudi občinski uslužbenec: ” Nacionalni inštitut za javno zdravje me je danes obvestil o prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom v Mestni občini Koper. Vsi, ki so bili z obolelim uslužbencem MOK v stiku, so doma, delovni prostori, v katerih se je zadrževal, pa dezinficirani. O okužbi so seznanjeni tudi njegovi sodelavci in sodelavke, stikov z zunanjimi strankami pa v zadnjih dneh ni imel,” je zapisal Bržan.

 

Občanke in občane je vnovič pozval, naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečitev okužbe s koronavirusom Covid-19 in spoštujejo navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe. Ob tem pa je prosil še za strpnost do prebivalcev, ki so zboleli.”

 

Zaslonski posnetek/facebook

 

Zaprt olimpijski bazen, Arena Bonifika, vsi kulturni domovi

Prvi mož Kopra je včeraj zapisal obvestilo o odpovedi nekaterih dejavnosti v Kopru: ” Zaradi pandemije koronavirusa Sars-CoV-2 sem sprejel odločitev o odpovedi vseh dejavnosti v vseh javnih športnih objektih in drugih večnamenskih prostorih v Mestni občini Koper. Do nadaljnjega tako za javnost ostajajo zaprti Olimpijski bazen Koper, Arena Bonifika, dvorana Burja na Škofijah, vse šolske telovadnice, zadružni in kulturni domovi, Center dnevnih aktivnosti, Večgeneracijski center Morje in drugi zaprti javni prostori, v katerih so se odvijali različni dogodki. Ukrepi veljajo takoj oziroma najkasneje s petkom, 13. marca 2020.

Priporočila društvom, da odpovejo svoje dejavnosti

Poleg tega je športnim, kulturnim, turističnim in drugim društvom ter klubom v Mestni občini Koper priporočil, da omejijo oziroma popolnoma odpovejo vse dejavnosti, ki predvidevajo zbiranje in druženje večjega števila ljudi. Priporočilo velja tudi za druga društva in organizacije, ki niso neposredno financirane iz občinskega proračuna, še zlasti tista, ki združujejo in povezujejo starejše ter bolj ogrožene občanke in občane.

Pomoč občine pri oskrbi starostnikov in invalidov

V času večje ogroženosti za okužbo z novim virusom bo MOK v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev nudila pomoč pri dostavi zdravil, hrane in higienskih potrebščin starostnikom in invalidom v občini, ki to pomoč potrebujejo. Od ponedeljka, 16. marca, bodo lahko vsak delovnik med 7. in 18. uro poklicali na telefonsko številko Gerontološkega centra Obalnega doma upokojencev Koper 05 663 45 85.

Razkuževanje javnih prevoznih sredstev

Po navodilu Mestne občine Koper bo izvajalec gospodarske javne službe javnega mestnega avtobusnega prevoza vsaj enkrat dnevno poskrbel za dezinfekcijo notranjosti avtobusov, vožnje s Kurjercami pa so do nadaljnjega odpovedane.

Omejitev poslovanja občinskih in javnih podjetij v slovenski Istri

Štirje župani občin slovenske Istre smo poleg tega sprejeli odločitev o omejitvi poslovanja občinskih uprav ter javnih podjetij Marjetica Koper, Komunala Izola, Okolje Piran in Rižanski vodovod Koper.

Do preklica ukrepa so uradne ure Mestne občine Koper, krajevnih skupnosti Mestne občine Koper, Marjetice Koper, Rižanskega vodovoda Koper in Javnega stanovanjskega sklada Koper za osebni sprejem strank odpovedane, prav tako ne bo delovala Glavna pisarna MOK. Občanke in občane prosimo, naj za vse nujne primere pokličejo oziroma zadeve urejajo prek elektronske pošte.

Olimpisjki bazen je zaprt. FOTO/Facebook

V času uradnih ur bomo na Mestni občini Koper dosegljivi na telefonski številki 05/66 46 100 (centrala) oziroma na drugih številkah posameznih uradov https://www.koper.si/sl/kontakti-2/, poslujemo pa tudi po pošti in elektronski pošti [email protected] M. K.