Prvi postroj brigade Moris – fotogalerija

Spominski venec ob spomeniku

Včeraj je v Kočevski Reki, v spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite potekala spominska slovesnost ob obletnici prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS leta 1990. Spominsko slovesnost sta organizirala Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Društvo MORiS.

Poslanec SDS Franc Breznik

Zbrane sta najprej nagovorila poslanec SDS Franc Breznik in župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, ki sta v svojih nagovorih pozdravila zbrane. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik demokratične vlade RS, Lojze Peterle. Med drugimi udeleženci so bili tudi predsednik republike Borut Pahor, prvi obrambni minister Janez Janša, Tone Krkovič, dr. Božo Predalič in evropska poslanka Patricija Šulin.

Franc Breznik, član predsedstva VSO, je v uvodnem delu pozdravil tudi hrvaško delegacijo veteranov, svojce umrlih v vojni za SLO ter udeležence dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski. »Na tem mestu je zadišalo po Slovenski vojski. Tukaj so se v bran postavili moji kolegi in širili vonj poguma, veselja, zaščite in lepote duha. Ta vonj je v sebi integriral veliko energije.«Zbrane je tudi opomnil, da je agresor armada JLA začel z genocidom maja 1990 in končal z genocidom v Srebrenici 1995.

Slavnostni govornik Lojze Peterle

Slavnostni govornik Lojze Peterle pa se je v svojem govoru spomnil ključnih dogodkov, »Prav tu sem stal 17. decembra 1990. Tistega leta 1990 se je zgodila ključna diskontinuiteta in prelom s tedanjo Teritorialno obrambo RS. Brez MSNZ ne bi bilo Slovenije. Če mi je takrat zadišalo po Slovenski vojski, je to zato, ker sem jo videl in začutil. Tisti, ki so bili tu, niso bili tu zaradi ideologije, ampak iz domoljubja.«

Spodaj si lahko ogledate nekatere utrinke iz spominske slovesnosti.

Uredništvo