Prvi Istrski polovični IRONMAN že privablja udeležence

Plavalni maraton je šele prva preizkušnja od treh v tekmi dokazovanja vzdržljivosti, foto: ironman.com

V Sloveniji bo 23. Septembra prvič potekal polovični IRONMAN maraton, ki velja za najzahtevnejši preizkus človeške vzdržljivosti. Tekmovalci se bodo med seboj pomerili v vseh kategorijah in sicer bodo morali najprej preplavati 1,9 km, zatem prekolesariti 90 km in nazadnje preteči še polovični maraton  21,1 km, brez prekinitev in počitka. Zanimanje med udeleženci je ogromno, saj so do sedaj že prijeli prek 1000 prijav tekmovalcev iz kar 55. držav, med njimi je že več kot 200 Slovencev.

Prizorišča tekmovanja

Prvi slovenski IRONMAN bo potekal pod sloganom I feel Slovenia – IRONMAN 70.3 Slovenian Istria in sicer bo startna in ciljna točka v Kopru, na Ukmarjevem trgu. 1,9 km plavanja bo izvedeno v Kopru, proga kolesarjev bo potekala čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in čez Osp nazaj v Slovenijo, skozi Sveti Anton, v Koper, čez Šmarje, Izole in nazaj v Koper. Tekaški maraton pa bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, skozi stari del mesta in nazaj v Koper do ciljne točke.

Organizatorji dogodka se nadejajo, da bodo zapolnili vseh 2000 tekmovalnih mest, skupaj s spremljevalci pa naj bi dogodek doprinesel kar 20 tisoč nočitev v tridnevnem dogodku na slovenski obali. »Priprave na prvi I feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria potekajo izvrstno in po pričakovanjih. Seveda je še kar nekaj dela pred nami, vendar me veseli, da vse poteka v skladu z zastavljeno časovnico. Kar se tiče organizacije, je načeloma vse dorečeno, usklajujemo le še podrobnosti.« je povedal direktor tekme Milan Eržen.

Organizatorji dogodka, foto: STA

Najvišje državno pokroviteljstvo

Svojo podporo dogodku je izrazil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je za svoje častno pokroviteljstvo prejel štartno številko 0001. »Priča smo začetku čudovite zgodbe, ki jo bomo zapisali jeseni in nato vsako leto, saj če se bo tekma prijela, bomo lahko uživali v še eni prireditvi. Ironman je češnja na torti.« je na predstavitvi v predsedniški palači zaključil Pahor.

Vsi zainteresirani za dogodek lahko svojo prijavnico oddate na tej povezavi, več o samem dogodku pa si lahko preberete na uradni spletni strani IRONMAN-a.

Dogodek po besedah organizatorjev predstavlja tudi odlično promocijo slovenske turistične blagovne znamke I FEEL SLOVENIA.

Sebastjan J