Prve preiskave okrog gradnje II Tira

Leban skrajno levo pred maketo II Tira, foto: FPA

Čeprav se gradnja II Tira sploh še dokončno ni pričela, pa slovenska policija v povezavi s korupcijskimi škandali okrog njegove priprave že izvaja prve preiskave vpletenih. Pod drobnogledom je tokrat maketa II Tira, ki je v začetku lanskega leta v javnosti zaradi očitnih korupcijskih elementov sprožila buren negativen odziv slovenskih davkoplačevalcev.

Kriminalisti so v torek izvedli preiskavo v prostorih direkcije v Ljubljani in Mariboru ter iskali dokaze o sumu zlorabe uradnega položaja ali pravic, povezanih z izdelavo makete II Tira. Po neuradnih podatkih slovenskih medijev kriminalisti vodijo postopek zoper direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, vodjo službe za javna naročila v direkciji Smiljana Sočana, vodjo službe za javna naročila – železniška infrastruktura v direkciji za infrastrukturo Suzano Šnajder ter Katjo Rašič, ki je bila v imenu direkcije pooblaščena predstavnica pri pogodbi za izdelavo makete.

Elektronsko sporočilo, ki je namigovalo na Lebanovo odgovornost, foto: Nova24TV

Leban za enkrat ni med preiskovanimi

Precej časa se je glede na elektronska sporočila, ki so v zvezi z izbiro ponudnika makete II Tira zaokrožila v javnosti, ugibalo, ali bo policija preiskovala tudi nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in trenutnega ministra za okolje, Lebana. Ta je v elektronskem pismu z dne 14. November 2017 zapisal, da bo sam izbral in prevzel odgovornost okrog makete II Tira. Ker naj bi bila odločitev sprejeta še pred njegovim povratkom, na podlagi tega Leban zavrača očitke o sodelovanju pri korupcijskem škandalu makete II Tira. »Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi.« je zaključil Leban

Preiskava še ni končana

V pojasnilu vodje oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU Ljubljana Martin Rupnik, so kriminalisti tekom preiskav zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov ter s primerom povezano listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki vodi preiskavo.

Preiskavo so policisti pričeli Marca lani na podlagi lastne zaznave policije iz objav v medijih in zbranih obvestil, da gre za morebitna kriminalna dejanja. Vsi štirje osumljeni so javni uslužbenci, kar so potrdili tudi na policiji. Glede razširitve preiskave na druge osumljene, pa je Rupnik dodal, da, »so v preiskavi zbrali nekaj dodatnega materiala, katerega bodo po pregledu posredovali tožilstvu. Po potrebi bomo preiskavo tudi razširili.«

Uredništvo