Primož Brezec se bo poslovil v Sežani

Primož Brezec se še zadnjič vrača na parket v Sežano, foto: twitter

Breza je svojo košarkarsko pot pričel leta 1996 v ekipi Kraški Zidar, kjer si je po dveh letih s svojim talentom prislužil mesto v Union Olimpiji, tri leta kasneje pa so se mu izpolnile NBA sanje, saj je v Ameriki leta 2001 zaigral za ekipo Indiana Pacers. V Ameriki je Brezec ostal 7 let, med tem časom pa je igral tudi v klubih Charlotte Bobcats, Detroit Pistons, Toronto Raptors, nato pa je za sezono 2008/09 zapustil ameriško košarkarsko ligo in odšel v klub Lottomatica Roma, od koder pa se je že po eni sezoni vrnil nazaj v Ameriko in zaigral za Philadelphia 76ers. Že naslednje leto pa ga je pot vodila v Rusijo, kjer je igral v klubih Krasnye Krylya, Lokomotiv Kuban in Nizhny Novgorod. Svojo končne profesionalne korake je Primož naredil v ciprskem klubu AEK Larnaca in v Kuvajtu.

Brezec v dresu državne reprezentace, foto: osebni arhiv

Kljub bogati karieri v tujini pa je Brezec igral tudi za slovensko reprezentanco in sicer najprej na prvenstvih stare celine, leta 2003 na EP na Švedskem in na naslednjem EP, ki je bilo v Turčiji leta 2005. Zaigral je tudi na prvem turnirju sveta leta 2006 na Japonskem, ki se ga je udeležila slovenska reprezentanca. Zaradi hude izčrpanosti in dehidracije je Brezec nato naredil krajšo reprezentančno pavzo, vrnil pa se je zopet leta 2009 na Evropsko prvenstvo v košarki na Poljskem.

Svoj sloves od profesionalne kariere košarkarskega igralca bo Brezec opravil to soboto ob 19. uri v stari športni dvorani v Sežani, na tekmi druge lige med Mesarijo Prunk Sežano in Plamo Purjem iz Ilirske Bistrice, kjer bo Brezec zopet oblekel dres Mesarije Prunk, naslednika njegovega matičnega kluba, prej znanega kot Kraški zidar. Na tekmo je Brezec povabil tudi številne svoje športne kolege, med drugim Večeslava Kavedžijo,nekdanjega trenerja Zmaga Sagadina, pa Bogdana Tanjevića in druge.

Njegova poslovna pot pa bo še naprej povezana s košarko, saj je Brezec že postal skavt NBA-ekipe Cleveland Cavaliers, za katero bo iskal nove talente na Balkanu na Apeninskem polotoku.

Sebastjan J