Primorski policisti svarijo pred spletnimi prevaranti

Foto: Slovenska policija

Na območju Policijske uprave Koper in Policijske uprave Nova Gorica letos beležijo večje število prijav oškodovancev, ki so preko različnih platform za finančno trgovanje, vlagali svoja denarna sredstva, zatem pa so bili zaradi tega oškodovani za večje vsote denarja.

 

Od konca aprila do danes sta koprska in novogoriška uprava prejeli šest podobnih prijav, pri katerih so bili prijavitelji oškodovani od 17.000 evrov do 98.000 evrov. Prijave obravnavajo kot kazniva dejanja goljufije

Platforme oziroma spletne strani, na katerih so oškodovanci trgovali, in finančni instrumenti,  s  katerimi  so  trgovali, so bili različni. Skupna značilnost  vsem  naznanjenim goljufijam pa je obljuba hitrega zaslužka. Oškodovanci so v večini primerov prišli v kontakt s tako imenovanimi »agenti« preko interneta. »Agenti« oziroma zastopniki družb, za katere oškodovani vlagatelji sploh  niso  vedeli  kdo  dejansko  so,  so  se  predstavljali  kot  borzni posredniki, ki že vrsto let delujejo na področju investicijskih vlaganj in pri tem sodelujejo s svetovno priznanimi borznimi hišami. Na ta način so pridobili zaupanje vlagateljev oziroma oškodovancev, ki so jim nakazovali denar za investicijska vlaganja. Denar so nakazovali večinoma na tuje bančne račune, z njih pa so storilci z nadaljnjimi bančnimi  transakcijami  preko različnih  tujih bančnih računov, poskušali zakriti izvor denarja.

Policisti so ugotovuili, da so spletne strani, na katerih so prijavitelji trgovali, zelo dobro izdelane.  Gibanje  vrednosti delnic, indeksov, kripto-valut, obveznic ter surovin je na teh platformah resnično takšno, da daje oškodovancem občutek resničnega vlaganja in trgovanja. V večini primerov so oškodovanci prepoznali goljufijo, ko so želeli vloženi denar v celoti pobrati s trgovalnih platform.

Policija opozarja, da ste pri investicijskemu vlaganju previdni in ne nasedate obljubam o visokih zaslužkih. Podobno problematiko kot PU Koper in PU Nova Gorica namreč beležijo tudi druge policijske uprave v  Sloveniji,  zato  je  Policija 18. novembra objavila opozorilo za javnost tudi na svoji spletni strani:

https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/106584-policija-opozarja-povecano-stevilo-goljufij-ki-se-nanasajo-na-investicijska-vlaganja

Uredništvo