Primorska: kam za silvestrovo?

Novoletni Koper. FOTO: ekopercapodistria.si/Jaka Ivančič

PRIMORSKA – Na Obali bo jutri ter prvi dan novega leta jasno vreme, vremenologi čez dan napovedujejo med 9 in 12 stopinj Celzija. Na koprski “promenadi” bodo 31. 12. postavljene stojnice, kjer se bodo predstavila različna obalna društva. Na zadnji dan novega leta bodo najprej silvestrovali najmlajši, praznovanje se začne ob 17. uri, izdelovali bodo novoletne okraske, ki bodo popestrili najdaljšo noč v letu, na glavnem odru v Taverni bodo nastopili učenci koprske plesne šole, ki bodo tudi priklicali Dedka Mraza. Nebo naj bi ob polnoči razsvetlil tradicionalni ognjemet, če bo burja, napovedujejo organizatorji, bo slednji odpadel. Vzdolž Primorske bodo najdaljšo noč v letu pričakali s slovenskimi glasbeniki. V središču Kopra bodo med drugimi nastopali Tulio Furlanič, Marino Legovič, Platana, v leto 2020 bodo vstopili z Rock Partyzani, vstop bo brezplačen.

 

Na Manziolijevem trgu v Izoli bodo za silvestrovo in na prvi dan novega leta obiskovalce od 21.00 ure dalje zabavali primorski glasbeniki, zasedbi Ne me jugat, Primorski fantje in drugi. Tudi v Izoli je vstop prost.

Turisto združenje Portorož pa vabi, da zadnji dan v letu preživite na Tartinijevem trgu v Piranu, za glasbo bo poskrbel Samuel Lucas s skupino, DJ in drugi nastopajoči. Občina Piran bo tudi letos na silvestrovo noč, v noči iz torka 31. 12. 2019 na sredo 1. 1. 2020, na relaciji Piran (avtobusna postaja) – Portorož – Lucija – Piran, organizirala brezplačne prevoze, izvajanje prevozov bodo začeli ob 21. uri in jih zaključili ob 4. uri zjutraj.

V Portorožu občina ne napoveduje programa za silvestrovanje na prostem, bo pa najdaljši noči, 1. januarja 2020, ob 14. uri sledil 16. Novoletni skok v morje. Morje bo imelo okoli 10 stopinj, temperatura zraka bo čez dan do 12 stopinj Celzija. Do danes zvečer je bilo prijavljenih 468 udeležencev, sodelovalo jih bo lahko do 1000.

FOTO: Arhiv organizatorja NSVM

Za koliko denarja lahko skočite v morje? Začetna prijavnina za prvih 200 udeležencev je bila 9 evrov,  od 401. do 500. udeleženca bo skok 11 evrov, od 501. do 600. udeleženca 12, od 601. do 700. prijavljenega 13 evrov, med 701. in 800. udeležencem bo potrebno odšteti 14 evrov, od 801. do 1000 udeleženca in na dan dogodka vas bo skok stal 15 EUR. Na voljo je tudi prijavnina VIP, pomeni, da bodo vipovci skočili pred prvo skupino, kar bo na osebo zneslo 25 evrov.

V Novi Gorici na tradicionalni tržnici pod arkadami občinske stavbe boste za praznične dni lahko izbirali dobrote in izdelke lokalnih ponudnikov: med, čaj, sir in druge mlečne izdelke, potice, domače piškote, kruh, marmelade, olivna olja, vina, žita, vezenine, krpanke. Silvestrovanje bo od 20.00 ure dalje, v ogrevanem premium šotoru pred občinsko stavbo, občina je za glasbeni del programa najela skupino Big Ben in Nino Pušlar.

Nina Pušlar s skupino.
FOTO: Facebook/ Matic Kremžar

 

Silvestrovanje na Mestnem trgu v Idriji se bo začelo ob 17.30 s predstavo družinskega gledališča Kolenc z naslovom Škratka na delu, otroke pa bo pozdravil tudi dedek mraz. Večerni program silvestrovanja se začenja ob 22.30, v novo leto pa bodo vstopili s skupino Čuki.

V Tolminu bo popoldanski program namenjen otrokom, na Mestnem trgu bo od 21.30 pel Slavko Ivančič in skupina Gedore.

 

V Bovcu se občinsko silvestrovanje začne pol ure prej, napovedujejo nastop Dejana Vunjaka in Brendijevih barab, za otroško silvestrovanje od 17. ure pa bo poskrbel Ribič Pepe.

Na Grajskem trgu v Ajdovščini prav tako organizirajo silvestrovanje na prostem s skupino Calypso, z začetkom ob 22. uri, organizatorji obljubljajo tudi svetlobne efekte.

V ogrevanem šotoru v Sežani bo v torek, 31. decembra, silvestrovanje z DJ Jankom, ob 23.30 pa bo na pokriti razgledni ploščadi ob 25 – metrskem Pomniku miru, ki skriva zaklade zgodovine in umetnosti, na razglednem vrhu Cerje, ki leži nad Vipavsko dolino in morjem, na robu kraške planote organiziran dogodek Polnoč v srcu ognjemetov v Cerju. Cena je 15 evrov na osebo.

 

Postojnčani in turisti bodo zadnjo noč v starem letu preživeli na Titovem trgu v Postojni, od 22. ure dalje bo za vzdušje skrbela Skupina Lisjaki, ob polnoči pa se jim bo na odru pridružil župan Igor Marentič.

Uredništvo