Primorska cestninska nadzornika, ki sta vzela podkupnino, obsojena na leto dni zapora

Fotografija je simbolična. FOTO: Facebook/Kontrola vinjet

Drugega januarja lani sta Darsova nadzornika Darko Čepar (59) in Slaven Kovačević (35) od romunskega voznika v zameno za to, da mu nista izrekla 500 evrov globe za nepravilno nameščeno vinjeto, zahtevala in dobila 100 evrov podkupnine. Zaradi kaznivega dejanja jemanje podkupnine sta obsojena na leto dni zapora.

 

KOPER, POVIR Cristian Tig (38), njegova žena Dana (34) in njuna dveletna hčerka so se vračali z božičnih počitnic v Italiji v Romunijo. Drugega januarja lani okoli petih popoldne so se ustavili na avtocestnem počivališču Povir, da bi nekaj pojedli. Ko so hoteli počivališče zapustiti, jim je pot prekrižal Darsov kombi, da je bil res tam, ni bilo razvidno iz delovnega naloga, ampak so to v preiskavi pokazali posnetki kamer.

Po izpovedi oškodovanca, ki je pričal prek videokonferenčne povezave z romunskega sodišča, sta si cestninska nadzornika ogledovala vinjeto, ki jo je imel nameščeno z lepilnim trakom, od njega zahtevala dokumente in ga povabila v službeno vozilo, poročajo Slovenske novice. Tam je Čepar iz okolice Sežane od Romuna zahteval 100 evrov, ker je imel pri sebi samo okoli 54 evrov, sta ga Darsovca poslala na bankomat, je prepričano sodišče. Da je dvignil denar, preštel 100 evrov in izginil za vogal, kjer video nadzora ni, so prav tako zabeležile tamkajšnje kamere. Kovačević iz okolice Hrpelj je potem odprl predal v kombiju, kamor je Romun odložil sto evrov, pravi sodišče. Tako se je izognil globi za nepravilno nameščeno vinjeto za 500 evrov, ki jo je hotel plačati s kartico, a naj bi Čepar vztrajal, češ “zakaj bi plačal 500 evrov, če lahko 100”. Darsovca tega postopka uradno nista zabeležila, a so med notranjo preiskavo ugotovili, da sta bila tam lahko samo obtožena.

V prodaji vinjete z letnico 2020 | AMZS

Ostala brez službe

Nesrečnega Romuna je dogodek tako vznemiril, da je na spletu vtipkal vinjete, tako prišel do elektronskega naslova Darsa, jih obvestil o dogodku, priložil dokazila o dvigu z bankomata, račun za vinjeto ter fotografijo vinjete, ki jo je zalepil kar z lepilnim trakom, ker da se sicer z vetrobranskega stekla težko odstrani, je pojasnil med pričanjem na koprskem okrožnem sodišču. Stekla je preiskava, ki je Primorca stala službe. Vložila sta tožbo zoper nekdanjega delodajalca, a sta pravdo izgubila.

Ni bilo maščevanje

Obramba je poskušala dokazati, da se je romunski državljan hotel Darsovcema maščevati zaradi morebitnih predhodnih obravnav, a tričlanski senat, ki mu je predsedovala okrožna sodnica Tatjana Cvetičanin, temu ni verjel. Kazenski postopek je pokazal, da Dars oškodovanca nikoli prej ni obravnaval, prav tako sodišče ni verjelo, da bi se nekdo zaradi v preteklosti plačanega prekrška, želel maščevati.

Oba v zapor

Sodišče je nekdanja nadzornika, ki prej nista imela opravka s pravosodnimi organi, zaradi kaznivega dejanja jemanje podkupnine (zagrožena kazen je do osem let zapora), obsodilo vsakega na leto dni zapora, po tisoč evrov denarne kazni bosta plačala, vrniti bosta morala nagrado in plačati stroške kazenskega postopka. Predsednica senata je dejala, da je zaradi njunega dejanja padla senca na ugled države. Sodba še ni pravnomočna, zagovornika obtoženih sta napovedala pritožbo, poročajo Slovenske novice.

Uredništvo