Primite se za denarnice, ponavljamo Referendum o II Tiru!

II Tir gradimo že 20 let, očitno tudi v naslednjih 20. letih ne bo še zgrajen

Z našim denarjem nam je Vlada (SMC, SD, DeSUS) prodajala pravljice o nujnosti in transparentnosti projekta II Tira za Slovenijo. Z odločitvijo Vrhovnega sodišča pa so ta vladna zagotovila izpuhtela v zrak, saj je Vlada ilegalno porabljala davkoplačevalski denar že za samo referendumsko kampanjo.

Metanje javnega davkoplačevalskega denarja v vrečo brez dna 2TDK, foto: erar.si

Vendar pa je teh 97 tisoč € zgolj kaplja v morje v celotni finančni sliki, saj so po izvedenem referendumu začeli v zrak puhteti tudi milijoni davkoplačevalskega denarja.

Dosedanja finančna slika

»Model financiranja naložbe je zastavljen na način, da bo financiranje projekta čim manj bremenilo slovenske davkoplačevalce.« je bil Vladni (SMC, SD, DeSUS) argument v referendumski kampanji, ki pa se je sedaj z razveljavitvijo prvotnega referenduma o II Tiru izkazala za očitno laž.

Zgolj eno v vrsti mnogih ob vsiljevanju tega megalomanskega projekta slovenskim davkoplačevalcem.

2TDK, Družba za razvoj projekta, d.o.o. – Ustanovljena je bila kot investicijsko podjetje za izgradnjo II Tira, že davnega Marca 2016. Z uveljavitvijo Zakona o II Tiru, bi to podjetje prejelo gradbeno koncesijo, ter pričelo z delom. Vendar pa je sedaj edina naloga družbe 2TDK cuzanje davkoplačevalskega denarja na zasebne bančne račune, v čemer so zelo uspešni. Od svojega nastanka so tako iz državnega proračuna prejeli že več kot 600 tisoč €, predvsem za plače zaposlenih. Bruto mesečna plača direktorja Žarka Sajiča je 8 tisoč €! Za razne svetovalne storitve pa je podjetje 2TDK do sedaj namenilo že prek pol milijona €!

Referendum II Tir – Zavrnitev izvedbe referenduma ob predsedniških volitvah je proračun Slovenije olajšal za približno 3 milijone €. To nepremišljeno odločitev o zapravljanju davkoplačevalskega denarja v upanju na nezadostno volilno udeležbo lahko pripišemo zgolj Vladi (SMC, SD, DeSUS).

Načrpana EU sredstva – pravljica o sofinanciranju II Tira s strani Evropske unije je bila zgolj pravljica za slepljenje davkoplačevalcev. Vsa načrpana sredstva do sedaj, 44.333.766 € EU sredstev za sofinanciranje pripravljalnih del v vrednosti 52,1 milijona €, v Oktobru 2017 in 109.026.725 € EU sredstev v Novembru 2017 bo potrebno vračati, saj Slovenija s padcem legitimnosti referenduma nima zakonske podlage za gradnjo drugega tir.

Izvlečni tir – ocenjen na 27 milijonov €, že v izgradnji, zaradi česar bo potrebno vsa opravljena dela izvajalcem plačati. Z vračanjem EU sredstev zgolj iz državnega proračuna.

Dodatni finančni zapleti

Že na prvi pogled očitna korupcija, saj so dokument pregledale štiri osebe, foto: twitter

Pod dodatne finančne manipulacije projekta II Tira bi lahko prišteli najprej ilegalno financirano vladno kampanjo za referendum, kjer si je Vlada postregla z 97 tisoč € javnega davkoplačevalskega denarja za pihanje v svoj rog ZA drugi tir. Zatem je sledila še famozna preplačana maketa, v vrednosti 133.590 €, kjer je bil napačno izbran dražji ponudnik zaradi nekorigiranih formul v Excelu.

Židanovo obračanje plošče

Ob Cerarjevem odstopu je predsednik Socialnih Demokratov (SD) Dejan Židan v pripravah na nove volitve pričel valiti krivdo za nastalo situacijo na nekdanjega koalicijskega partnerja in PV Cerarja, Židan pa je v Odmevih na RTV izjavil, »Videli ste tudi afero zaradi makete drugega tira, do katere prav tako ni prišlo zaradi koalicijskih partnerjev. Tudi odločitev vrhovnega sodišča danes ni bila takšna zaradi koalicijskih partnerjev.«.

Židanovo sprenevedanje o podpori glede II Tira, foto: socialnidemokrati.si

Židan očitno upa, da bodo potencialni volivci Socialnih Demokratov pozabili na njegove naslednje izjave iz lanskega poletja.

»Drugi tir je ne glede na uspešnost pri iskanju zunanjih partnerjev treba zgraditi, in če država pri tem ne bo uspešna, bo pač morala država vstopiti z večjim deležem v samo financiranje.

Kljub Židanovem odrivanju krivde za nastalo situacijo, pa je potrebno poudariti, da so Socialni Demokrati, kot koalicijski partnerji glasovali za potrditev Zakona o II Tiru, da je Židan osebno lobiral pri koprskem županu Popoviču, da je ta nato podprl gradnjo II Tira, ter da so bili Socialni Demokrati vseskozi močni podporniki gradnje II Tira.

Za zaplete okoli gradnje II Tira tako ni odgovoren zgolj Miro Cerar, pač pa tudi preostali koalicijski partnerji, tako Židanovi Socialni Demokrati, kot tudi Erjavčev DeSUS, vsako prelaganje krivde zgolj na nekdanjega predsednika Vlade pa je samo priprava na predvolilno tekmo in ohranjanje preplačanih državnih funkcij za posvečene.

Vse stranke sedaj pritrjujejo izvedbi ponovnega referenduma o II Tiru ob državnozborskih volitvah, vendar pa si je potrebno zapomniti dve ključni dejstvi ob ponovnem glasovanju. II Tir se lahko zgradi ceneje brez podjetja 2TDK in glas ZA predlagani zakon je samo ponovno izdajanje dovolilnice za brezsramno plenjenje javnega davkoplačevalskega denarja.

Sebastjan J