Pretresljiva zgodba obolelega s koronavirusom

Andrej Šprajc Spreitzer (Foto: Facebook)

“Nikomur te dni ni lahko, a bolnikom s #COVID19 v bolnišnicah je zagotovo najtežje. Samo oni zares vedo, kako neskončno pomembno je ostati zdrav. Zdravje je vse! Zato te dni raje ostanite doma, če se le da. Tudi jutri! Pazite nase in svoje najbližje, na sodelavce… #OstaniZdrav,” je v sobotnem zapisu na Twitterju sporočil vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin in komentiral izjavo še enega bolnika, ki vse tiste, ki še vedno dvomijo v resnost epidemije poziva, da situacijo vzamejo resno, saj je prav on dokaz za to, da z novim koronavirusom ni šale. 

 

Vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju objavil izjavo mladega bolnika, ki je dokaz za to, da novega koronavirusa ne gre jemati zlahka. Vsi tisti, ki še vedno dvomijo v resnost epidemije, bi se morali ob njegovi izpovedi končno zamisliti: “Vsem, ki še vedno ne verjamete v korona virus, jst sem vam dokaz evo…..en teden že ležim na infekcijski kliniki in kisik je konstantno na full ….sam ne morem na wc .. po enmu tednu sem tok da lahko vsaj v pojstelji mal po telefonu brskam…..na kozlanje mi gre ko se eni še vedno tko grdo norca delajo. Ukrepi morjo bit, ker bo zdravstvo crknlo….tuki sestre in zdravniki delajo na polno. Že zjutri, ko pride da me zrihta je fant mokr kot da bi ga z vodo polil… nimam besed za njih kakšni carji so….res smo lahko ponosni na njih.” 

V zadnjem času namreč veliko težavo predstavljajo prav družbeni vplivneži, ki nasprotujejo vladnim ukrepom za zajezitev epidemije novega koronavirusa. “Ti influencerji denimo najdejo mnenje enega zdravnika, ki meni nekaj nasprotnega. Ne preberejo pa 100 tisoč zgodb zdravnikov, ki potrjujejo drugačno zgodbo od njihove. In potem vso argumentacijo postavijo na tem enem zdravniku, ki po možnosti niti ni specialist omenjenega področja.

Selektivna percepcija
Gre za selektivno percepcijo,” o vplivnikih, ki nasprotujejo stroki meni psiholog Matej Tušak in pojav nasprotovanja ukrepom pojasnjuje z egoizmom. “Danes imamo polno ljudi, ki te egocentrične faze občutka, da je cel svet narejen, da izpolnjuje njegove potrebe, v kateri je otrok pri treh ali štirih letih, niso prerasli“. Prav tako pogreša bolj angažirano opozicijo v smeri spoštovanja ukrepov in pa medije, ki so po njegovem prispevali k odporu do stroke, saj so jo postavili ob bok oblasti.

 

Image

Mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar pa je o enem izmed tovrstnih vplivnežev, televizijskem voditelju in influencerju Marku Potrču, ki na spletnih družbenih omrežjih izpodbija vladne ukrepe dejal: “Tukaj potem vsakemu odnese pokrov. Ob takih debatah trpijo pamet in sive celice.” Strokovnjak za področje mikrobiologije se je na Planet TV dotaknil zaskrbljujočega epidemiološkega stanja in obnašanja televizijskega voditelja. Na Facebooku je glasen, vendar je soočenje znova zavrnil, pravi Pretnar. “Facebook je nekaj drugega kot stati pred ekrani ali pred radijskim mikrofonom. Na Facebooku gre bolj za pogovorni prostor, kot za neko veliko gostilno, v kateri si lahko privoščiš tudi nekaj več svobode. Gospod Potrč je še enkrat našel izgovor. Nisem ga jaz povabil na prvi razgovor, ampak Radio Ognjišče.” je sklenil Pretnar.

Domen Mezeg/Nova24 TV