Presegli smo milijon polno cepljenih

Fotografiji: Pixabay

V Sloveniji se je polno cepilo več kot milijon oseb. Največ, dobrih 730 tisoč Slovencev se je cepilo s Pfizerjem, z Moderno nekaj čez 97 tisoč, AstraZeneco je dobilo 166 tisoč ljudi, Janssen pa 121 tisoč. Ker je cepiva dovolj, profesor Roman Jerala svetuje uporabo cepiv Pfizer in Moderna – mRNK so po njegovih besedah bolj učinkovita in tudi do tromboze s trombocitopenijo pri teh cepivih ne prihaja, poročajo mediji. Med bolniki s covidom, ki jih zdravijo v UKC Ljubljana, je na navadnih oddelkih polno cepljenih 31 od 98 vseh hospitaliziranih. Na enotah intenzivne terapije pa je polno cepljenih 8 od 44 hospitaliziranih bolnikov.

 

V Sloveniji smo prišli že čez milijon polno cepljenih oseb. Precepljenih nas je že 63 odstotkov z enim odmerkom in 57 odstotkov z obema odmerkoma vseh polnoletnih prebivalcev – kar hkrati pomeni 63 oziroma 57 odstotkov vseh volivcev. Če pogledamo stanje na Balkanu, v precepljenosti vodimo pred ostalimi državami, edino Grčija je malenkost boljša od nas.

Injeksjon, Sykepleier, Sykehus, Sprøyte

V Sloveniji so sicer včeraj opravili 5.330 PCR testov na okužbo s koronavirusom in pri tem potrdili 970 okužb, je objavila vlada. Pozitivnih je bilo 18,2 odstotka opravljenih testov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 869, kar je pet več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 419 covidnih bolnikov, torej en manj kot prejšnji dan. Intenzivno zdravljenje potrebuje 112 bolnikov, tri več kot dan prej. Najmlajši bolnik s covidom, ki ga zdravijo v bolnišnici, je star 21 let, najmlajši na intenzivni negi pa 27. Umrli so štirje bolniki s covidom-19. Med covidnimi bolniki, ki jih zdravijo v UKC Ljubljana, je na navadnih oddelkih polno cepljenih 31 od 98 vseh hospitaliziranih. Na enotah intenzivne terapije pa je polno cepljenih osem od 44 hospitaliziranih bolnikov, so objavili na twitterju.

Lokacije mobilnih cepilnih enot in njihov delovani čas so dosegljivi tukaj.

Sara Kovač/Nova24TV