Presegli smo 20-odstotni delež cepljenih s prvim odmerkom cepiva

VIr: NIJZ

V vseh statističnih regijah v Sloveniji smo presegli 20-odstotni delež cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre nedvomno za zelo spodbudno novico, saj smo za stabilno epidemiološko stanje odgovorni vsi. “Izjemnega pomena je, da se precepimo v čim večjem številu,” je nedavno opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. 

 

 

Cepljenje velja za enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covid-19. Ne ščiti namreč le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. Ključno namreč je, da zaščitimo svoje ter tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev.

Najnovejši podatki kažejo, da je bilo s prvim odmerkom cepljenih 476.388 ljudi, z drugim odmerkom pa 246.869 ljudi. Največji delež cepljenih s prvim odmerkom je zaslediti v  zasavski regiji, sledita pa koroška in goriška regija. Z drugim odmerkom cepiva proti covidu je bilo največ cepljenih v goriški regiji. Sledita pa zasavska in koroška regija.

Vir: NIJZ

Statistični podatki kažejo, da je največ cepljenih s prvim odmerkom v starostni skupini 70-74 let, največ cepljenih z drugim odmerkom pa v starostni skupini 80-84 let. Več je cepljenih žensk kot moških. S prvim odmerkom se je do sedaj cepilo 261.533 žensk in 214.855 moških. Z drugim odmerkom se je cepilo 142.747 žensk in 104.122 moških. Največ državljank in državljanov je bilo cepljenih s cepivom proizvajalca Pfizer-BioNTech, najmanj pa s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson.

Vir: NIJZ

Največ cepljenih s prvim odmerkom je v Občini Osilnica, največ cepljenih z drugim odmerkom pa v Občini Log-Dragomer.

Prijava na cepljenje preko sistema zVem
Po novem se bodo lahko cepili tudi mlajši od 50. let, ki se lahko prijavijo na cepljenje preko sistema zVem. (Do obrazca lahko dostopate tukaj). Vsi tisti, ki so se na cepljenje že prijavili preko e-Uprave, jim to ni potrebno storiti ponovno, temveč bodo cepilni centri sami poiskali te podatke. V nacionalno strategijo cepljenja v prednostno skupino spadajo starejši od 50. let, kronični bolniki in kritična infrastruktura.

Ob prijavi je potrebno posredovati EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja in številko mobilnega telefona, po izbiri tudi naslov elektronske pošte. Prijavitelji pa lahko na spletnem obrazcu lahko prijavijo tudi svoje kronične bolezni in morebitne alergije. Obrazec je mogoče podati tudi v imenu druge osebe, naročilo pa lahko opravi cepilni center ali osebni zdravnik. Po oddaji naročila posameznik prejme varnostno kodo na mobilno številko. Naročilo postane veljavno in se posreduje cepilnemu centru po potrditvi z varnostno kodo. Naročil, ki niso potrjena z varnostno kodo, pa ne bodo upoštevali.

“Hitreje ko se bomo cepili, hitreje bo zdravstvo lažje delovalo in bomo lahko sprostili vse segmente družbe,” poudarja minister Poklukar in dodaja, da je v tem trenutku ključno, da skupaj stopimo k cepljenju. “Kajti samo vsi skupaj bomo premagali koronavirus, ne minister, ne zdravnik, ne ena država ne more premagati virusa,” je poudaril.

Nina Žoher/Nova24TV