Premik Slovenije na desni politični pol

Zvonko Černač

Čeprav rezultati včerajšnjih volitev še niso dokončni, pa se je po večini preštetih glasov pokazal premik slovenskega volilnega telesa na desno. Tako je Slovenska Demokratska Stranka osvojila prvo mesto med parlamentarnimi strankami, še bolj pa izstopa dejstvo, da so s svojim naskokom procentualno prehiteli kar dve sledeči stranki, Listo Marjana Šarca in Socialne Demokrate, ki niti skupaj ne dosežeta skoraj 25 % osvojenih glasov SDS-a.

Slovenija se je obarvala rumeno

Prepričljiva zmaga Slovenske Demokratske Stranke po volilnih enotah Slovenije, foto: DVK

Slovenska Demokratska Stranka je tako osvojila večino glasov v vseh 11. volilnih enotah, od skupno 88 volilnih okrajev pa so kandidati drugih strank slavili zgolj v 12. Ob tem se na socialnih omrežjih že pojavljajo pritožbe čez krivični volilni sistem, kjer so kandidati z nekaj tisoč osvojenimi glasovi ostali pred parlamentarnim pragom, uvrstitev v DZ pa je uspela kandidatom z zgolj nekaj 100 osvojenimi glasovi.

V južnem delu postojnske volilne enote se je tako v Državni Zbor uvrstil zgolj Zvonko Černač, kljub temu, da se je po številu glasov kar 5 kandidatk in kandidatov zavihtelo na prvo mesto, nekateri s kar 50 % prednostjo pred zasledovalci po številu glasov.

Zvonko Černač je osvojil 2.456 glasov, drugouvrščeni zgolj 1.150
Silvano Radin je osvojil 1.739 glasov, drugouvrščena 1.579
Mara Glušič je osvojila 1.736 glasov, drugouvrščena 1.302
Adrijana Kocjančič je osvojila 1.315 glasov, drugouvrščeni zgolj 675
Djordjo Šmitran je osvojil 997 glasov, prvouvrščeni 1.533
Vojko Jevševar je osvojil 979 glasov, prvouvrščena 1.012
Majda Vrtovec je osvojila 922 glasov, drugouvrščeni 776

Odločna potrditev volivcev, da si želijo politiko, ki na prvo mesto postavlja Slovenijo in njene državljanke ter državljane pa je nakazala tudi zgodovinska zmaga stranke SDS v kar treh volilnih okrajih (VO).

Mara Glušič je tako prvič v VO Sežana za stranko SDS osvojila prvo mesto med kandidati na listi, prav tako Majda Vrtovec v VO Izola in Silvano Radin v VO Koper II, s čimer so liberalne stranke levice prvič izgubile primat v zgodovini Slovenije, s tem pa so tudi razbili mit “rdeče Primorske“, ki se je na teh volitvah večinsko obarvala pomladno rumeno.

Marko Bandelli

Bandellijev predvolilni plakat v njegovem domačem Kobdilju

Čeprav se je Bandelli po številu glasov uvrstil šele na 5. mesto z 1000 glasovi, pa je glede na marginalne nacionalne rezultate Stranke Alenke Bratušek osvojil poslanski sedež. Mnogi se sicer sprašujejo, kakšen je volilni sistem, kjer oseba, ki je osvojila skoraj polovico manj glasov, kot prvo uvrščena kandidatka Mara Glušič, pride v parlament, zmagovalka po številu prejetih glasov pa ne. Morda pa bo Bandelli glede na svojo neizmerno podporo predsednici stranke Alenki, ki jo je pokazal v predvolilnem času gentlemansko odstopil poslanski stolček, saj predsednica stranke Alenka Bratušek ni prestopila parlamentarnega praga, kar smo napovedali tudi v našem uredništvu.

Razporeditev poslanskih sedežev v Državnem Zboru, foto: DVK

Kljub naskoku Slovenske Demokratske Stranke, ki ima več poslanskih sedežev, kot obe drugo in tretje uvrščeni stranki, pa bodo pogajanja o koaliciji trd oreh za vse, ki jim je uspel preboj v Državni Zbor.

Tudi tuji mediji napovedujejo obdobje politične nestabilnosti za Slovenijo, saj je preboj uspel kar 9. političnim strankam, dodatna ovira na poti do sestave koalicije pa predstavlja že vnaprejšnje izključevanje sodelovanja s stranko, ki ji je uspelo osvojiti skoraj 1/3 poslanskih sedežev Državnega zbora, ki jo napovedujejo tako LMŠ, SMC, Stranka AB in DeSUS.

Sebastjan J